Jégkorong

Az NHL uborkaszezonjában repkednek a dollármilliók

  • Molnár Dávid

Ezt a csütörtököt még sokáig fogják emlegetni a Flyers drukkerek, hiszen a csapat általános menedzsere, Paul Holmgren nem egy átlagos nappal örvendeztette meg szurkolóit. Először csupán a Jeff Carter távozásáról szóló pletykák igazolódtak be, de utána jött az igazi sokk számos Flyers szimpatizáns számára, hiszen a csapat búcsút intett ifjú csapatkapitányának is, Mike Richardsnak. Két Flyers növendék távozott, de az ellenértékként érkezett sok fiatal és draftcédula mellett sikerült megtartaniuk az orosz kapust, Ilja Brizsgalovot, akinek játékjogát még két hete szerezte meg a csapat szintén egy csere keretein belül.

Jeff Carter és Mike Richards ünnepli a Philadelphia Flyers gólját
Jeff Carter neve folyamatosan felmerült a pletykákban, mióta a Flyers szert tett az orosz hálóőr játékjogaira. A fizetési sapkával küszködő Flyerst azt sem segítette ki, hogy jövőre már 64.3 millió dollárral gazdálkodhatnak a csapatok. Carter fizetése még 11 évig fog beleszámítani a fizetési sapkába, 5.272 millió dollárral, de nem ez volt a döntő érv az elküldése mellett, hanem inkább az, hogy a rájátszásban az utóbbi években rendre halovány volt. Az ideiben is csupán két pontra futotta tőle hat mérkőzés alatt.

Mike Richards elcserélése már annál nagyobb meglepetés, hiszen a 26 éves, szintén a Flyers által draftolt csatárt még 2008-ban nevezték ki a Flyers csapatkapitányává, és mindenki hosszútávon számolt vele, hiszen Paul Holmgren a 2019-2020-as szezonig szerződtette őt. Azonban az 5.75 millió dolláros fizetése túl soknak bizonyult ahhoz, hogy maradjon elég hely a fizetési sapka alatt, és Ilja Brizsgalovot is megtarthassák. Utóbbi végül egy 9 évre szóló, 51 millió dollárt fizető kontraktust írt alá a nap végére.

Felmerül a kérdés, hogy miért pont két olyan játékostól kellett megválnia a csapatnak, akik a Flyers arcai voltak, hiszen mindkét csatárt a philadelphiai együttes draftolta. Csak idővel lehet majd megmondani, hogy valóban jó döntésnek bizonyult-e ez a húzás a GM részéről, azonban Brizsgalov leszerződtetésével egy időre megoldódtak a Flyers kapusproblémái, ami már évek óta jellemezte a csapatot.

Brizsgalov marasztalása mellett azért kapott ellenértéket is a Flyers két sztárjának elcseréléséért, játékosok és draftjogok képében egyaránt. Jeff Carterért a Columbus a cseh tinit, a 21 éves Jakub Voraceket, valamint egy első és egy harmadik körös draftcédulát küldött a Flyersnek cserébe. Voracek második idényében 14 gólt és 32 asszisztot szerzett 80 mérkőzés alatt, és jelenleg korlátozott szabadügynök, tehát Paul Holmgrennek még meg kell állapodnia vele, ha októberben a jégen szeretné látni őt a Flyers színeiben.

Mike Richardsért a Flyers az LA Kingsből az egekig magasztalt ifjút, a 19 éves Brayden Schennt, a 22 éves Wayne Simmondsot és egy második körös draftjogot kapott. Mint az az életkorokból látható, a Flyers kerete fiatalodott, és akkor még nem is beszéltünk a három draftcéduláról, amit a péntek-szombaton tartandó drafton felhasználhatnak, hogy újabb fiatalokkal bővítsék a keretüket. Azonban nagy kérdés, hogy a két alapkőnek számító sztárjátékos hiánya mennyire fog kihatni a Flyers támadójátékára a jövő szezonban, és hogy az ellenértékként érkezett csatárok tudják-e egyáltalán valamennyire pótolni Richardsék játékát.

A Flyers aktivitása mellett egyéb események is történtek az NHL-ben a csütörtöki napon. A Winnipeg újdonsült csapata kinevezte vezetőedzőjét, Claude Noelt. A bejelentés majd csak a holnapi draft előtt lesz hivatalos, de az biztos, hogy az idén az AHL-ben szereplő Manitoba Moose-t irányító Noel lesz az új Winnipeg történetének első vezetőedzője. Ezzel együtt a hétvégére várható a csapat új nevének a bejelentése is.

A Montreal Canadiens megállapodott orosz hátvédjével, a 32 éves Andrej Markovval, aki három évre hosszabbított, évenként 5.75 millió dolláros fizetéssel, ami megegyezik az előző kontraktusának pénzösszegével. Markov július elsejével szabadügynökké válhatott volna, tehát akármelyik csapat leszerződtethette volna az orosz allstar-bekket, és valószínűleg lettek volna olyan csapatok, akik még a mostani fizetésénél is többet tudtak volna ajánlani neki, de ezt már sose tudjuk meg.

Végezetül a San Jose Sharksnak is sikerült hosszabbítania egy fiataljával, Devin Setoguchival, aki szintén egy három évre szóló kontraktust írt alá, aminek köszönhetően évi 3 millió dollárral gyarapodik majd a számlája. A 24 éves csatárt még 2005-ben draftolta a Sharks, idén 22 gólig és 41 pontig jutott.