Torna

Csillag Tünde a sugárzásveszély miatt nem indul a vb-n, fegyelmi vár rá

Úgy döntött, hogy nem utazik el a természeti katasztrófa sújtotta Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságra Csillag Tünde, a női válogatott tagja, aki ellen emiatt fegyelmi eljárást indított a magyar szövetség elnöke.

A vasnepe.hu beszámolója szerint a 20 éves sportoló és edzői, Rácz Gábor, illetve Vizer Erzsébet nemmel válaszoltak arra a kérdőívre, amelyet a MATSZ vezetői küldtek ki a vb-re való kiutazásra esélyes tornászoknak, edzőknek, bíróknak, s amelyben az állt, hogy vállalják-e a tokiói szereplést.

"Utánanéztem az ott történteknek, figyeltem az azóta is folyamatosan érkező híreket, a családommal is megbeszéltük, azután - nem az edzőim befolyásolására - magam döntöttem úgy, hogy nem akarok Japánba utazni" - mondta a márciusi Európa-bajnokságon talajon nyolcadik Csillag. - Engem nagyon meglep, hogy a nemzetközi tornászvilágból semmilyen hasonló reakció nem érkezett. Számítottam arra, hogy a döntésemnek lesznek következményei, de legyenek azok bármilyen súlyosak is, akkor sem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem volna."

Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke azt mondta, a versenyző és a trénerek lépése elfogadhatatlan, és a válogatott cserbenhagyását jelenti.

"Az elnökség tagjainak egyetértésével úgy határoztam, hogy Tünde és a két szakember ellen fegyelmit indítok" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető. -"Minden, jelenleg Tatán készülő edző véleményét is kikértem, egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy nagyon rossz a hangulat - a két szombathelyi tréner másokat is agitálni próbált, hogy mondjanak nemet a vb-re -, rossz hatással vannak a csapatra, ezért őket hazaküldtem az edzőtáborból. Akkor, amikor száz ország képviselői el tudják fogadni Japánt a vb helyszínéül, sőt most is ott készülnek, hogy szokják a miliőt, amikor a WHO jóváhagyta a helyszínt, amikor jönnek a hírek, hogy megszüntették az ivóvíz fogyasztásának tilalmát, kisebb sugárzási értéket mérnek, mint New York-ban vagy Párizsban, ez a lépés elfogadhatatlan."

Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében megrongálódott a fukusimai atomerőmű, ezért megnőtt a radioaktív sugárzásveszély, de a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) május végén úgy döntött, a történtek ellenére Tokióban kerül sor a vb-re.