Olasz foci

Áll a bál az Európán kívüli légiósok ügyben

  • VNA

A Serie A-ban szereplő klubok nem értenek egyet az olasz szövetség döntésével, amely korlátozza az újonnan igazolható, Európán kívüli játékosok számát.

Alexandre Pato és Robinho ünnepli a Milan győzelmét a Serie A-ban - Fotó: AFP
Lazítást szeretnének az Európán kívüli játékosok igazolásának ügyében az olasz klubok. Jelen állás szerint a Serie A-ban egy csapat csupán egyetlen olyan új labdarúgót igazolhat szezononként, aki nem európai állampolgár. Korábban ugyan idényenként kettő volt a megengedett, de az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) néhány hete úgy döntött, hogy tovább szigorítja a klubok lehetőségeit. A döntés oka az olasz nemzeti válogatott tavalyi gyenge világbajnoki szereplése volt, a szövetség pedig így szeretné előmozdítani a hazai tehetségek előmenetelét.

A klubok nem értenek egyet a szövetség döntésével és kérvényezik, hogy állítsák vissza az eddig engedélyezett kétfős keretet. Az olasz szövetség egyelőre nem foglalt újra állást ezügyben, a hírek szerint július 5-én döntenek majd véglegesen az idei átigazolási szezont is vastagon érintő kérdésben. A megszorítás amúgy csak az új igazolásokra érvényes, így a már meglévő és szerződéssel rendelkező labdarúgók esetében nem kell korlátozással számolni. A klubok vezetői az olasz szövetség határozatát azért is tartják elfogadhatatlannak, mert az már az átigazolási időszakban született, így számos, már megkezdett üzletet érintett hátrányosan.