NHL

A Boston Bruins kesztyűsét választották a liga legjobb kapusának

Csütörtök hajnalban tartották Las Vegasban a 2010-2011-es NHL-évad díjkiosztóját, ahol az újságírók és a játékosok maguk megválasztották többek között az alapszakasz legértékesebb játékosát, a legjobb újoncot és a legjobb kapust. Tim Thomas, miután a Stanley-kupa fináléjában vetélytársa, Roberto Luongo fölé nőtt, a trófeaosztón is diadalmaskodott a kanadai portás fölött, hiszen a legjobb kapusnak járó Vezina-trófeát neki ítélték meg.

Tim Thomos, a Boston Briuns kapusa a liga legjobb kapusának járó trófeával Las Vegasban.
A 37 éves amerikai Thomas nem is tudja igazán feldolgozni az elmúlt másfél hét eseményeit: miután a 7. meccsen 4-0-s shutoutjával győzelemre és Stanley-kupáig vezette csapattársait, elnyerte a rájátszás legértékesebb játékosáért járó Conn Smythe-trófeát, és most a liga legjobb kapusának is megválasztották. Thomas kapott gólátlaga volt a legjobb az alapszakaszban, kerek két gólt szedett be csupán meccsenként, és emellett 93.8%-os hatékonysággal hárította a feléje zúduló lövéseket, ami ligarekordnak számít. Ami a shutoutokat illeti: 9-et jegyzett a szezon folyamán, ez ligaszinten a második legtöbb a New York-i portás, Henrik Lundqvist 11 shutoutja mögött.

Az NHL idei gólkirálya, Corey Perry 50 találattal érdemelte ki a Hart Memorial-trófeát, ami az alapszakasz legértékesebb játékosának jár évről évre. Perry neve sokáig szóba sem került, azonban az utolsó 16 meccsen lőtt 19 góljával rendkívüli érdemeket szerzett abban, hogy a nyugati 11. Anaheim Ducks végül 4. helyen zárta az alapszakaszt. Perry a vancouveri pontkirály, Daniel Sedin és a Tampa Bay-i Martin St. Louis előtt végzett a szavazáson. Daniel Sedin teljes mértékben egyetértett az ítélettel:

Corey nagyszerűen zárta a szezont, és hozzájárult ahhoz, hogy csapata bekerüljön a rájátszásba. Nagyon megérdemelte ezt a díjat.

Daniel Sedin így is átvehette a pontkirályi címmel járó Art Ross-trófeát, és emellett a Ted Lindsay-díjat is, melyet maguk a játékosok szavaznak meg az NHL legkiemelkedőbb játékosának. Sedin az elveszített Stanley-kupa finálé ellenére bizakodó a jövővel kapcsolatban, és az elmúlt hónapok eredményeit sem homályosítja el számára ez a végső bukás:

Mindenkinek boldognak kellene lennie. Úgy vélem, hogy a csapat vezetői büszkék ránk, játékosokra és az edzőkre egyaránt. Még sok-sok éven kersztül jó csapatot fogunk alkotni.

A detroiti csapatkapitány, Nick Lidström immáron hetedik Norris-trófeáját hódította el, mint az NHL legjobb védője, ez az NHL történetében a második legtöbb a bostoni legenda, Bobby Orr nyolc Norris-trófeája mögött. Lidström a friss kupagyőztes Zdeno Charát és a nashville-i Shea Webert előzte meg.
Chara azonban annyira nem bánkódhatott, hiszen a Mark Messier-trófeát neki ítélték meg, mint a csapat rendkívüli vezéregyénisége és mint hasznos tagja a közösségnek. Chara a jégen töltött ideje mellett számtalan Boston-környéki jótékonysági szervezetnek tagja, különféle jótékonysági estek lebonyolítója.

A vancouveri Ryan Kesleré lett az NHL legjobb védekező csatárának járó Frank J. Selke-trófea, aki a detroiti Pavel Datsyuk és a chicagói Jonathan Toews mellett került ki győztesen. A carolinai Jeff Skinner érdemelte ki a legjobb újoncnak járó Calder-trófeát, megelőzve a San José csatárát, Logan Couture-t és a New York Islandersben fenomenális szezont záró Michael Grabnert.

Megemlékeztek a díjkiosztón a játékosokon túl a vezetőkről is. A Pittsburgh vezetőedzője, Dan Bylsma lett az év edzője. Bylsmának még úgy is sikerült a negyedik helyen zárnia csapatával, hogy január óta nélkülöznie kellett a két szupersztárját, Sidney Crosbyt és Jevgenyij Malkint sérülések miatt. Az év általános menedzserének a vancouveri Mike Gillist szavazták meg.