Heti 6:3

Menny és pokol az NHL-ben, éremeső Belgrádban, UEFA-szankció Győrben

Heti 6:3 rovatunkban a magunk mögött hagyott hét legérdekesebb eseményeit vettük elő; az NHL döntő két arcától kezdve a belgrádi kajak-kenu európa-bajnokságon át egészen Talmácsi meghiúsult visszatéréséig.

Heti hatos

1. Bostoni jégkorong diadal

Az észak-amerikai profi jégkorong liga 2010-2011-es bajnoka a Boston Bruins. A Bocsok a Vancouver Canucks gárdáját fektették két vállra a nagydöntő hetedik mérkőzésén, és ez annak fényében, hogy az idei finálé során egyik csapat sem tudott a másik csarnokában mérkőzést nyerni, nagy fegyvertény. Mikor, ha nem az utolsó, mindent eldöntő találkozón kell váratlant húzni. Így 1972 után ismét egy Bruins játékos emelhette a magasba a trófeát, a nézőtérről könnyes tekintetekkel kísérve. Mindkét oldalon láthattunk kipirosodott szemeket az összecsapás után, de míg bostoni oldalon az eufória miatt szorongatták a szimpatizánsok a 100-as csomag zsebkendőt, addig Vancouverben a könnygáz érte el ugyanazt a hatást; de erről majd később.


2. A csodaló negyedik helye

Overdose negyedik helye is óriási sikerOverdose, Ascot, szép zöld fű. Minden adott volt múlt kedden, hogy a magyar versenyló újabb fantasztikus sikerét követhessük végig. A súlyos patairha-gyulladásból felépült telivér visszatérése után úgy tűnt, nincs a legjobb formában, a Royal Ascoton elért negyedik hellyel azonban nincs miért szégyenkeznie. Kincsem után, másodikként szerepelhetett magyar színekben induló ló a legnevesebb futamon, amelyet még Erzsébet királynő is megtekintett. A 4-9. helyre rangsorolt Overdose hozta a papírformát, de jegyezzük meg, ezzel az eredménnyel a világ negyedik legjobb (!) lovává lépett elő. Az Overdose-sztori újabb felvonására ősszel kerül sor, egy párizsi futamon. Remélhetőleg akkor már senki sem lesz gyorsabb a csodalónál.

3. A 11 érem Belgrádban

Csipes Tamara és Kovács Katalin is aranyéremnek örülhetett
A belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 11 érmet szorgoskodtak össze a magyar versenyzők, egészen pontosan 6 aranyat, 3 ezüstöt, és 2 bronzot. Mivel elváráson felül teljesítettek versenyzőink, ezért bérelt helyük volt heti összeállításunkban, főleg ha azt is számbavesszük, hogy a hat elsőség közül öt olimpia számban született. Ennek fényében nagyon jó előjelekkel vág neki a közel két hónap múlva sorra kerülő szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak a magyar csapat.

4. Utolsó helyről 8. és 15.

Michelisz utolsó helyről rajtolva is pontot szerzettA hétvégi brnói túraautó vb-futam egészen jól sikerült Michelisz Norbi szempontjából, ha azt nézzük hogy mindkét futamon az utolsó helyről rajtolt. Az első rajtot követően egészen a 9. helyig zárkózott fel a Zengő Dension Team versenyzője, majd egy pozíciót javítva a 8. helyen látta meg a kockás zászlót. A második, állórajtos felvonást nem sikerült ilyen szép eredménnyel megkoronáznia Norbinak, csak a 15. helyen ért célba. Tény azonban, hogy mégis sikerült a pontszerzés, pedig Norbi előtt nem olyan versenyzők sorakoztak az asztalfcsíkon, akiket könnyedén meg lehetne előzni. Az összetett pontversenyben Michelisz a 8. helyen áll, a Yokohama Trophy (a nem gyári csapatok versenye) tabelláján pedig a harmadik pozíciót foglalja el.

5. Szabadrúgás kínai módra

Nem mindennapi jelenet borzolta a kedélyeket a kínai labdarúgó-bajnokságban. A focifanatikusok is kikerekedett szemekkel nézték végig, ahogy a labdát legurítani igyekvő játékos elterül a földön, és a feje búbjával löki arréb a játékszert a lőni készülő társa elé. Nem egy érdekesen megkomponált variácó látott már napvilágot az évek során, azonban ez mindenképpen dobogós a "Legmegdöbbentőbb jelenet" kategóriájában. Nem mellékesen, már csak hab lett volna a tortán, ha a lövésből gól születik, de ne legyünk telhetetlenek; egy akcióban elég egy szép megmozdulás.


6. ...még gombócból is sok

Az Újpest FC nyári felkészülési mérkőzéseinek talán egyik legemlékezetesebbjére került sor az elmúlt héten. Ha azt állítjuk, sok gól esett, akkor még keveset is mondtunk. A Balatonszepezd gárdája volt az elszenvedője ugyanis, a 19, azaz 19 gólos lila-fehér sikernek. Szinte nem volt olyan újpesti játékos, aki ne talált volna be a balatonparti együttes kapujába a 21-2-vel végződő mérkőzésen. Azt sem lehet mondani, hogy nagyon rágták volna a körmüket izgalmukban a helyiek, ugyanis az első félidőben már 10-et vágott az Újpest, és a második játékrészben ezt még 11-gyel toldották meg.

Heti hármas

1. Vancouveri jégkorong bukta

Nekik erre is volt idejükÉs itt jön az a bizonyos könnygáz, amit korábban említettünk. Miután a Canucks elbukta a bajnoki címet, a szurkolók "ömagukhoz híven", törtek-zúztak a kanadai városban, ugyanis 1994-ben, amikor a csapat szintén a hetedik mérkőzésen veszítette el a finálét, akkor is zavargások törtek ki. Idén a kiérkező rendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a randalírozó tömeget, akik autókat gyújtottak fel, üzleteket rongáltak meg. A történet legérdekesebb mozzanata, hogy a zavargók között több nő is volt, akik a boltokba betörve kozmetikai cikkeket vettek magukhoz, persze pénzt nem hagytak cserébe a pulton. Sőt, akadt egy olyan szerelmespár is, akik úgy gondolták, hogy egymás testének felfedezésére a legjobb hely és alkalom a rohamrendőrök által elkerített területen volt, a legnagyobb fennforgás közepette.


2. Az ETO és az MLSZ leszereplése

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltotta a Győri ETO együttesét az európai kupaindulástól, mivel a csapat nem tett eleget az UEFA licenszek megszerzésével kapcsolatos kötelezettségeinek. Ennek értelmében ha a Győr a 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014-es szezonok során kvalifikálná magát az Európa-ligába vagy a Bajnokok Ligájába, abban az esetben nem indulhatnának. Ezen túl, a győri klub még egy 50 ezer eurós bünetést is bezsebelt, és az MLSZ is fizethet az UEFA-nak pontosan 100 ezer eurót, mivel nem tartatta be a szabályokat a Győri ETO-val. Az egész történet központja Jarmo Ahjupera, mivel az euópai szövetség szerint a játékos vételárából 50 ezer eurót még nem fizetett ki a Győr határidőre.

3. Talmának semmi sem jön össze

Az Aspar Team korábban megsérült versenyzőjének, Julian Simónnak megüresedett a motorja. A pótlására több név is felmerült, többek között Talmácsi neve is, aki reménykedett, hogy ő ülhet a Moto2-es gépre. Aztán jött a hivatalos bejelentés. A befutó: Elena Rosell. Hogy ki ő? A Stock Extreme kupa egyik indulója. Talmácsi bánkódhat, ugyanis a visszatérésére szövögetett álmok közül egy ismét szertefoszlott, de ebben talán az is közrejátszott, hogy az Aspar csapat és Talma nem a legfinomabb módon vettek búcsút egymástól.