Nemzetközi foci

Íme Afrika nyolc legjobban kereső futballistája

Az amerikai Forbes magazin összeállítása alapján összeszedtük a legjobban kereső afrikai labdarúgók nyolcas listáját. Az élen a Manchester City elefántcsontparti játékosa, Yaya Touré áll.

Yaya Touré, a leggazdagabb afrikai focista
A tavaly nyáron a Barcelonától érkezett középpályás a maga évi 13,3 dolláros bevételével vezeti az afrikai kontinens legjobban kereső labdarúgóinak listáját. A City léigósát a kameruni Samuel Eto'o és a togói Emmanuel Adebayor követi holtversenyben - egyaránt 12-12 millió dolláros apanázzsal.

Hogy sok gondja azért nem lehet a Touré-famíliának, azt jól mutatja, hogy Yaya bátyja, Koló is zsebrevághat valamivel több, mint évi 10 milliót - ez a negyedik helyhez elegendő.

Az ötödik a nemrégiben a Sevillával szerződést hosszabított Frederic Kanouté, aki 8,6 milliójával megelőzi a Chelsea trióját: a Törökországba készülő Didier Drogbát valamint Michael Essient és John Obi Mikelt.

Ha vetünk egy pillantást a listára, jól látható, hogy a nyolc labdarúgóból hatan Angliában rúgják a bőrt -  mindösszesen két együttesben. A Manhester City és a Chelsea  tulajdonosai közismerten nem szűkölködnek a "zöldhasúakban", nem csoda hát, hogy busás fizetéseket kapnak arrafelé a játékosok.

Persze ezek a futballisták ezért a pénzért teljesítenek is. Amellett, hogy Európa legjobb bajnokságaiban profiskodnak, a nyolcas társaságból például négyen már legalább egyszer megnyerték az afrikai "Év játékosa-díjat" - a kakukktojás a nigériai John Obi Mikel, aki még a jelölés közelébe sem került.

Érdekesség, hogy az afrikai légiósok ezekkel a nem kis bevételekkel sem közelítik meg a világ legjobban kereső focistáit, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo ennek a pénznek a többszörösét keresi.

A legjobban kereső afrikai labdarúgók
1. Yaya Touré (elefántcsontparti, Manchester City) - 13.3 millió
2. Samuel Eto'o (kameruni, Inter) - 12 millió
3. Emmanuel Adebayor (togói, Manchester City) - 12 millió
4. Kolo Touré (elefántcsontparti, Manchester City) - 10.3 millió
5. Frederic Kanouté (mali, Sevilla) - 8.6 millió
6. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea) - 8 millió
7. John Mikel Obi (nigériai, Chelsea) - 5.8 millió
8. Michael Essien (ghánai, Chelsea) - 5.5 millió