Vélemény

Button dilemmája: McLaren vagy Ferrari?

  • Kele János

Egyre több felől hallani a pletykát, hogy a Ferrari vezetősége Jenson Buttonra vadászik - 2013-tól a brit világbajnokot szeretnék ugyanis Fernando Alonso mellett látni a csapatukban. De vajon mit szól ehhez a McLaren? És mi lenne a jobb Buttonnak?

Jenson Button, a McLaren és Fernando Alonso (balra), a Ferrari pilótája köszönti egymást a Monacói Nagydíjat követően
Nos, a McLaren nem nagyon teketóriázott, kapásból kivágott egy újabb két évre szóló, körülbelül kétszer annyi fizetést ajánló szerződést. Azt hiszem, egy ilyen (a források alapján már-már hivatalosnak tekinthető) ajánlat után abban is megegyezhetünk, hogy a vörösök érdeklődése is valós, sőt, igen élénk, hiszen Wokingban úgy döntöttek érdemes egy igen impozáns válaszlépéssel reagálni rá? De vajon mit szól mindehhez Button?

Először is, nyilvánvalóan örül, hogy megnőtt az ázsiója - hiszen ne feledjük, soha az életben nem tudott szerződni, mindig éppen rosszkor hagyta el a jó csapatot, kezdve a Williamses elszerződéstől az oda való visszatérésig. És akkor azt még nem is említettük, hogy kis híján elszürkült a Hondánál… De 2009 óta valahogy sorozatban dönt jól és helyesen, előbb maradt a Brawnnál, és így főszereplője lett a modern-kori tündérmesének, majd éppen akkor lépett le, amikor igazán kellett, és így a "horrorfázisból" már egyáltalán nem kellett kivennie a részét. Még attól sem ijedt meg, hogy Wokingban egy igazi klasszis lett a csapaton belüli ellenfele - sőt, az idei évben már-már kezd felülkerekedni Hamiltonon.

És most, amikor úgy tűnik, hogy ő lehet az egyetlen kihívója Sebastian Vettelnek a világbajnoki címért folytatott harcban, kedvére válogathat a topcsapatok ajánlatai között. Ferrari vagy McLaren? Alonso vagy Hamilton? Kellemes gondok, szó se róla.

Ráaádsul Silverstone-ben állítólag indul az új világbajnokság (így harangozzák be legalábbis a külföldi szaklapok), amelyben Buttonra kulcsszerep vár: egyetlen szóba jöhető riválisként neki kellene megállítania, vagy legalább megszorítania Vettelt, s nagyon úgy néz ki, ehhez meg is kap minden létező segítséget az FIA részéről. Első körben a befújt diffúzort és trükkös kipufogórendszert tiltották be, majd szép csendben arról is határoztak, hogy az időmérő és a verseny között ne lehessen állítani a motorvezérlő elektronikán, így pedig okafogyottá váljon a speciális időmérő-beállítások használata. Pedig sokan ebben sejtették a Red Bull kvalifikációs fölényének első számú titkát…

Button tehát úgy fest, hogy szabad kezet kap a világbajnoki címért folytatott harcban, és tovább növelheti azt a bizonyos ázsiót - ebből pedig csak egy valaki nem tudott rosszul kijönni, mégpedig ő maga…

Néhány jól sikerült versennyel a háta mögött pedig már nem is kell mást tennie, csak elgondolkodnia azon, hogy vajon a Ferrari vagy a McLaren ajánlata a kedvezőbb a számára. Elvileg minden versenyző álma a Ferrari (még Senna is szívesen szerződött volna Maranellóba), Button viszont brit, szívének egy része egészen bizonyosan a McLarenért dobog - és valljuk meg, nagyon jól sikerült beilleszkednie az érkezése előtt igen erősen Hamilton-központúnak gondolt csapatba.

A Ferrarinak viszont éppen egy olyan versenyzőre lenne szüksége, mint Jenson: a brit ugyanis láthatóan nagyon érzi és érti a Pirelli gumik működését, minden kétséget kizáróan az olaszok abroncsaihoz való tökéletes alkalmazkodásának köszönheti, hogy ebben az évben sikerült elhomályosítania Lewis Hamilton csillagát csapaton belül. A Scuderia ezzel szemben csak szenved a gumikkal, szinte sohasem sikerül ráérezniük, mikor is fogy el verseny közben az abroncs - ennek aztán elhibázott kerékcserék, rossz taktikai húzások és balul sikerült versenyek lesznek a következményei. Buttonnal talán másképp lenne…

Mégis, én magam úgy vélem, Jenson Buttonak semmi keresnivalója nincsen Maranellóban. Ő egyszerűen többet érdemel annál, mint, hogy Fernando Alonso szorgos és udvarias másodpilótája legyen - bármilyen szomorú ugyanis, a Ferrari elkövetkezendő jónéhány évét a spanyol világbajnok köré építve képzeli el. Button számára tehát egyszerűen nem lenne más lehetőség, mint behódolni Alonso előtt; a Ferrari ugyanis az elmúlt jó tíz-tizenöt év beidegződéseinek hála, képtelen kétemberes csapatot megfelelően működtetni. Ráadásul Alonso eddigi karrierje is azt mutatja, a spanyol matadorral nem egyszerű az élet egy istállóban: vagy lekopsz vagy elkopsz.

Button helye tehát egyértelműen a McLarennél van. Remekül beilleszkedett egy igencsak zárt hierarchiájú csapatba (Kovalainen bicskája például nagyon simán beletört ebbe), Hamiltonnal is egészen jól megértették egymást, az eredményeire sem volt panasz, miközben persze egy percig nem kellett attól rettegnie, hogy bekényszerítik egy olyan szerepbe, ahol csak a csapattársát kell szolgálnia.

Otthonra lelt. Miért dobná el ezt, pláne most, egy egészen jól alakuló szezon közepén?