Sakk

A FIDE elnök líbiai látogatása nem volt osztatlan siker

  • VNA
Címkék:

Ismét belenyúlt a világpolitikába a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov, aki Moammer el-Kadhafival sakkozott televíziós kamerák előtt.

Meglehetősen ellentmondásos utazást tett Tripoliba a közelmúltban a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, Kirszan Iljumzsinov, aki a líbiai államfővel, Moammer el-Kadhafi-val sakkozott. A különösen a jelenleg fennálló politikai helyzet miatt kifogásolható utazás ellen a FIDE több tagszervezete is szót emelt, különösen a németek kritizálták a szervezet szerintük felelőtlen elnökét. „Több fontos és komoly megbeszélést is folytattunk a sakkozás mellett, a polgárháború által sújtott Líbiában. Büszkék vagyunk arra, hogy a FIDE hozzájárulhat a nemzetközi békefolyamat erősödéséhez„ - védte magát egy sajtóközleményben Iljumzsinov, aki a találkozó után elmondta, hogy őszre nagyszabású sakkversenyt szerveznek majd Líbiában, többek között erről állapodtak meg a kétórás, teázással is sakkozással telt megbeszélés során. A kalmük államelnöki posztot is betöltő Iljumzsinov azt is elérte, hogy Líbiában szeptembertől a sakkozást is felveszik a kötelező iskolai tárgyak közé.

A FIDE kalmük elnöke ismét belenyúlt a világpolitikába

A FIDE elnök látogatása azért is lehet meglepetés, mert az orosz állami vezetés is inkább Kadhafi távozásában érdekelt. Az általuk is patronált Iljumzsinov (aki állítása szerint nem kapott instrukciókat a találkozó előtt az oroszoktól) azonban nem most hajtott végre először hatalmas politikai viharokat kavaró lépéseket, amelyek ártottak a sakksportnak is.  A kalmük sportvezető 2004-ben azzal okozott általános felhördülést, hogy a világbajnoki tornát Líbiának adta, ahol az izraeli sakkozók nem vehettek részt. Korábban az egykori diktátor, Szaddam Husszein rezsimjét is támogatta azzal, hogy 1996-ban a Karpov-Kamsky világbajnoki páros mérkőzésre Bagdadot jelölte ki, igaz akkor a nemzetközi kritikák hatására végül saját hazájába, Elisztába vitte a párharcot.