Jégkorong

Szlovák klubbal bővül szeptembertől a KHL

  • VNA
Címkék:

Első „külsősként” a szlovák Lev Poprad csatlakozik a Kontinentális Jégkorong Liga eddig egykori szovjet államokhoz tartozó csapatok által uralt mezőnyéhez.

Továbbra is bővülés fázisában található a 2008-ban alapított Kontinentális Jégkorong Liga (KHL), amelynek következő szezonjához első „külsős” együttesként a szlovák Lev Poprad csatlakozik. A 2011/12-es szezon mérföldkő lesz a liga történetében, hiszen eddig csak orosz illetve az egykori szovjet utódállamok csapatai játszottak a ligában. Érdekesség, hogy az eredetileg a csehországi Hradec Kralove-ban található klub csak a ligához történő csatlakozás miatt költözött át Szlovákiába, mivel a cseh szövetség nem hagyta jóvá KHL-indulási igényüket.

A poprádi csapat első mérkőzései a KHL-ben:
szeptember 10. Poprad - Avantgard Omszk
szeptember 12. Poprad - Metallurg Magnyitogorszk
szeptember 16. Poprad - Yugra Khanty-Mansyjsk
szeptember 19. SKA Szentpétervár - Poprad
szeptember 21. Atlant Moszkva - Poprad
Már a legutóbbi szezonban is csatlakozott volna a Poprad a KHL-hez, de hosszú huzavona végén, adminisztrációs problémák miatt végül nélkülük, csak 23 csapattal rendezték meg a szezont. Tavaly októberben a szlovák szövetség zöld utat adott a poprádi csapatnak, amire most a KHL vezetői is áldásukat adták. A KHL jövő évi menetrendje már nyilvánossá vált, amely szerint a Poprad elsőre rögtön neves ellenfelet fogad, a - jelenleg még - Jaromir Jagr-t is a soraiban tudó Avantgard Omszk együttese látogat szeptember 10-én Szlovákiába. A szlovák csapat edzője a Sparta Praha korábbi másodedzője Radim Rulik lesz.

Az orosz olajipari óriás, a Gazprom által is pénzelt Kontinentális Jégkorong Liga vezetőinek nem titkolt célja, hogy az NHL konkurenciájának számító sorozatot hozzanak létre, ennek pedig egyik eleme a területi bővítés lehet. Ennek jegyében a 2012/2013-as szezontól kezdve csatlakozhat az orosz irányítású bajnoksághoz egy lipcsei, egy milánói és egy újabb fehérorosz csapat is. A KHL-ben jelenleg az orosz csapatok mellett egy lett (Dinamo Riga), egy kazah (Barys Astana) és egy fehérorosz (Dinamo Minszk) együttes is szerepel, a bajnokság a Poprad csatlakozásával pedig immáron ismét 24 csapatos lesz.