Kajak-kenu Eb

Női kajakosainktól várja a legtöbbet a tíz éremben bízó kapitány

Péntektől vasárnapig Belgrád ad otthont a gyorsasági kajakosok és kenusok idei Európa-bajnokságának, amely a magyar csapat számára az augusztusi, olimpiai selejtezős szegedi világbajnokság főpróbájának is tekinthető.

Storcz Botond tíz éremre számít

Így lesz ez már csak azért is, mert a 12 ötkarikás szám legtöbbjében már azok szállnak vízre a szerb fővárosban, akik a Maty-éri viadalon is képviselik majd a hazai színeket. Ezek a versenyzők tehát élesben tesztelhetik a nemzetközi élmezőnyt, és lemérhetik, kell-e, és ha igen, miben javulniuk a rendkívül nagy jelentőségű szegedi vb-ig.

„A tavalyi évhez hasonlóan 10 érmet remélek a versenyzőinktől, amelyből a legtöbbet női kajakosainktól várhatjuk – kezdte a szövetségi kapitány, Storcz Botond a kajaksport.hu-nak. - A lányok az elmúlt évek során magasra tették a lécet, és kíváncsi vagyok, hogy Douchev-Janics Natasa távollétében milyen produkcióra lesznek képesek. Úgy gondolom, minden számban ott lehetünk a dobogón, és ez az Európa-bajnokság jó alkalom lesz arra, hogy a németek mellett feltérképezzük a brit és fehérorosz csapatot, hiszen a Világkupák eredményei alapján ezek az országok nagyot léptek előre.Úgy gondolom, férfi kajakosaink is képesek lesznek az éremszerzésre, négyesben és Dombi Rudiék ezer párosban is a dobogón zárhatnak. Sőt, az ötszáz métereken sem leszünk esélytelenek. Az MTK-s fiatalok elsősorban ezer méterre készültek, de jól kamatoztatják tudásukat a rövidebbik távon is. És ha azt vesszük, hogy a Gönczy, Dombvári páros negyedik helyen zárt K-2 500 méteren a racicei Világkupán, akkor a tőlük csak kicsivel elmaradó Tóth Dávidnak és Kulifai Tamásnak is lehet keresnivalója. Kétszáz méteren valóban nagyon jó időkkel szerzett helyet magának Molnár Péter és a Sík Márton, Beé István kettős. Igaz, ezt az időt nyolc-tíz egység tudja a világon, de ezen a távon tényleg csak nüánszok döntenek. Miért ne lehetne nekünk is szerencsénk?”

A kenus szekciótól is több érmet remélhetünk. Vajda Attila szenzációs formában van, így 2007 után ismét jó eséllyel pályázik az európai trónra. Széles Gábor és Nagy Péter számára a tapasztalatszerzés a fontos, bár komoly fegyver lehet a kezükben az „ismeretlenségük”.

„A kenu szakág eredményességét elsősorban Vajda Attila garantálhatja, aki megmutatta remek formában van, nagyon kiegyensúlyozottan hozta a válogatókat. Ráadásul remek időket lapátolt, így véleményem szerint az Európa-bajnokságon ő lehet az egyik nagy favorit – jegyezte meg a szövetségi kapitány. - C-2 1000 méteren Nagy Péter és Széles Gábor személyében új páros mutatkozik be, így nagy elvárásokat nem fogalmazok meg, ugyanez érvényes a négyesre is, amely most formálódik. Bozsik Gábor azonban ha jó napot fog ki, egyesben és párosban is akár a dobogó közelébe kerülhet. Úgy hiszem, minden egység számára jó lehetőség lesz ez az Európa-bajnokság a nemzetközi mezőny feltérképezésére. A lényeg, a legfontosabb összecsapások majd augusztusban a MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokságon jönnek.”

A belgrádi Európa-bajnokságon 35 magyar lapátforgatóért lehet majd szorítani, s a dobogós helyek tekintetében várhatóan beigazolódnak a szakvezető várakozásai, Magyarország ugyanis az utóbbi években soha nem adta alább 13 éremnél a kontinensviadalokon.

A szerb fővárosban sorra kerülő verseny első, pénteki napján az elő- és középfutamokat rendezik, a döntőket szombaton és vasárnap bonyolítják le. A szombati 1000 m-es és a vasárnapi 200 m-es finálékat élőben közvetíti a Magyar Televízió, az 500-as döntők felvételről kerülnek képernyőre.