Sportpolitika

Czene Brüsszelben bemutatta az Uniós Sport Munkatervet

  • MTI

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára szerda este bemutatta Brüsszelben az első Uniós Sport Munkatervet, amely az elkövetkezendő három évre határozza meg az uniós fellépések irányvonalait.

A NEFMI csütörtöki közleménye szerint a 27 tagállam miniszterei által május 20-án jóváhagyott munkaterv a magyar EU-elnökség sikereként könyvelhető el. A magyar sportvezető kiemelt vendége volt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) által szervezett találkozónak, amelyen a magyar EU-elnökség képviseletében az európai és a nemzetközi sport közös kihívásairól beszélt. A témakör kapcsán Patrick Hickey, az EOC elnöke, Santiago Fisas európai parlamenti képviselő és Gregory Paulger európai bizottsági sportigazgató mellett több más neves személyiség is felszólalt.

A munkaterv három hangsúlyos pont mentén fogalmazza meg a közös intézkedéseket:
- a sport integritása - különös tekintettel a dopping és a bundázás elleni küzdelemre, valamint a jó kormányzás előmozdítására;   
- a sport társadalmi értéke - különös tekintettel az egészségre, a társadalmi befogadásra, az oktatásra és az önkéntességre;
- a sport gazdasági vonatkozásai - különös tekintettel az alulról szerveződő sport fenntartható finanszírozására és az adatokon alapuló szakpolitikai döntéshozatalra.

Az EOC által szervezett találkozó résztvevői - a NEFMI közleménye szerint - "nagyra értékelték a magyar elnökség eredményeit és üdvözölték a munkatervet, amely kiemeli a közös európai fellépés szükségességét."