Golf

Sokesélyes az évad második major tornája

  • VNA
Címkék:

Csütörtökön kezdődik el a 2011-es esztendő második major tornája a golfozóknál. A verseny ezúttal is sokesélyes, még a sérült Tiger Woods nélkül is.

A 2011-es esztendő második major tornáját rendezik csütörtöktől a Maryland állambeli Bethesdában. Az egykori világelső, de szexbotránya óta gyenge formában játszó Tiger Woods sérülése miatt lemondta szereplését, de az ő távollétében is van esélyes bőven. A sokak vélekedése szerint a legnehezebb major tornának számító US Open (általában itt vannak a legmagasabb ütésszámok a négy kiemelt torna közül) különösen fontos az amerikai golféletben. A 2000-es években csupán három hazai versenyző tudott győzni, így most bíznak benne, hogy sikerült javítani az utóbbi időszak gyenge statisztikáján.

Az amerikai reményeket Phil Mickelson, Steve Stricker és Dustin Johnson testesítik meg a leginkább, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a világranglista elejét az utóbbi időben európai játékosok uralják. A rangsor élén álló brit Luke Donald, vagy honfitársa, a korábbi éllovas Lee Westwood is odaérhet a csúcsra. Utóbbi játékos ráadásul már mind a négy major tornán volt dobogós, de győznie még egyszer sem sikerült, így éppen itt lenne az ideje, hogy vágre kijöjjön neki a lépés. A német Martin Kaymer, vagy a címvédő észak-ír Graeme McDowell is odaérhet a csúcsra, de a négynapos csata előtt még legalább tíz nevet lehetne felsorolni a favoritok között.

A US Open elmúlt tíz évének győztesei
2010 Graeme McDowell észak-ír
2009 Lucas Glover amerikai
2008 Tiger Woods amerikai
2007 Ángel Cabrera argentin
2006 Geoff Ogilvy ausztrál
2005 Michael Campbell új-zélandi
2004 Retief Goosen dél-afrikai
2003 Jim Furyk amerikai
2002 Tiger Woods amerikai
2001 Retief Goosen dél-afrikai


A US Open utóbbi éveiben rendre új győzteseket avattak, a legutóbbi nyolc évben mindig más nyerte meg a rangos versenyt, a 2000-es években pedig öt különböző földrész játékosai tudtak már nyerni a most 111. alkalommal megrendezésre kerülő tornán. Eddig kétszer rendezték meg az 1924-ben épített Congressional Country Club pályáján a US Opent, 1964-ben Ken Venturi, 1997-ben pedig Ernie Els győzött. Az első két forduló párosításai számos érdekességet tartalmaznak, hiszen egy flightba került a világranglista első három helyezettje, Luke Donald, Lee Westwood és Marin Kaymer, de a Rory McIlroy, Phil Mickelson, Dustin Johnson hármas is igencsak erősnek tűnik, közülük bárki meg is nyerheti a tornát.