Atlétika

Rekorddöntésre készül a 10.000 méter egyeduralkodója

A háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok etióp Kenenisa Bekele tervei szerint hosszú lábsérüléséből felépülve rajthoz állna az augusztus végén kezdődő tegui világbajnokságon, és megvédené címét 10.000 méteres síkfutásban.

Kenenisa Bekele ötödik világbajnoki címét szerezné meg Teguban 10.000 méteren

A 28 éves atléta minden idők egyik legjobb hosszútávfutója, az 5000 és 10.000 méter világcsúcstartója, olimpiai és világbajnoki címvédője. A hosszabbik távon veretlen egész pályafutását tekintve (12 győzelem 2003 óta). 2010 januárja óta nem versenyzett, amikor is izomsérülést szenvedett jobb vádlijában, majd a térdével is gondok voltak. Márciusban kezdett el edzeni, és a jövő hónapban már két-három felvezető viadalon indulna az augusztus 27-én kezdődő dél-koreai világbajnokság előtt, ahol sorozatban ötödik aranyérmét szeretné begyűjteni 10.000 méteren. Ha ez sikerül, rekordot állít fel, ő lenne az egyetlen futó az összes távot tekintve, aki egymás után ötször nyert (szabadtéri) világbajnokságot. Bekelének 16 aranyérme van a mezeifutó-világbajnokságokról is.

"Indul 10.000 méteren Teguban, ha valami, akkor ez biztos - nyilatkozta menedzsere, a holland Jos Hermens a Reutersnek. - Valójában egy hosszú távú edzésmunkát végez, aminek a végcélja a 2012-es londoni olimpia. De úgy néz ki, hogy Tegura is tökéletes állapotban lesz." Bekele helyzetét megkönnyíti, hogy címvédőként nem kell teljesíteni a nevezési szintidőt sem. "Nem kell rohannunk sehova, a legfontosabb, hogy teljesen egészséges legyen, és ne sérüljön meg többet."