Ökölvívás

Két érmet remél az Eb-n a magyar kapitány

  • MTI

A lehető legerősebb magyar válogatott utazik el a pénteken kezdődő ankarai férfi ökölvívó Európa-bajnokságra, mely előtt a szövetségi kapitány bízik benne, hogy a tavalyi, moszkvai kontinensviadal eredményességét meg tudja ismételni a csapat.

"Jó állapotban vannak a fiúk, de a formaélességgel voltak korábban problémák, igaz, az utóbbi egy hétben ezen is sikerült javítanunk - mondta az MTI-nek Kovács László szövetségi kapitány, aki annak ellenére is jó szereplést vár, hogy az idei fő esemény a három hónap múlva sorra kerülő olimpiai selejtezős világbajnokság, így a tökéletes formát akkorra kell időzíteni. - Őszintén szólva illene legalább két érmet szereznünk, s benne is van a csapatban ez. A nagy kérdés, hogy a versenyt pszichikailag ki hogyan dolgozza fel. Az mindesetre biztató, hogy többeken látom: nagyon motiváltak."

A szakvezető - csakúgy mint Csötönyi Sándor szövetségi elnök - a két legkomolyabb éremvárományosnak a 69 kg-ban címvédő Bacskai Balázst és a legutóbbi két kontinensviadalon második, 64 kilós Káté Gyulát nevezte, de hangsúlyozta, hogy mellettük is akad több olyan bokszoló, aki messzire juthat. Szellő Imre (81 kg) olimpiai és világbajnoki ötödik is volt korábban, míg Darmos József (91 kg) a tavalyi és a három évvel ezelőtti Eb-ről egyformán bronzéremmel érkezett haza, s állt már a dobogó harmadik fokán Varga Miklós is (60 kg).
 
A szakemberek egybehangzó vélekedése szerint a kontinensviadalt nem a legszerencsésebb időpontra tűzték ki, ám a keret összeállításakor nem volt lehetőség taktikázásra, mivel a mostani eredményeket az olimpiai kvalifikációs vb kiemelésekor is figyelembe fogják venni, ami az olimpiai indulásra legesélyesebb magyar öklözők számára nagyon fontos lesz.
   
A tízfős csapat szerda délután repül Törökországba, ahol isztambuli átszállást követően 20 óra után érkezik meg Ankarába. Az első versenynap pénteken lesz, míg a döntőket egy héttel később, június 24-én rendezik.

A magyar válogatott
49 kg: Lakatos István
52: Kalucza Norbert
56: Nagy Krisztián
60: Varga Miklós
64: Káté Gyula
69: Bacskai Balázs
75: Harcsa Zoltán
81: Szellő Imre
91: Darmos József
+91 kg: Bernáth István