Női kosár Eb-pótselejtező

A németek újabb nagy tornától ütöttek el minket

  • MTI

Nem jutott ki a szombaton kezdődő lengyelországi Európa-bajnokságra a magyar női kosárlabda-válogatott, miután Székely Norbert együttese szerdán a pótselejtező soproni visszavágóján is kikapott a német csapattól. Női kézilabdacsapatunk után a női kosarasokat is Németország ütötte el nagy tornától.

Fegyverneky Zsófia (fehérben) tör kosárra Dorothea Richter mellett a Magyarország-Németországn női kosárlabda Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, a soproni MKB Arénában

Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Németország 56-67 (17-13, 16-20, 7-16, 16-18)
A magyar csapat legjobb dobói: Fegyverneky 12, Honti 10, Krivacsevics 9
Továbbjutott: Németország kettős győzelemmel.

Székely Norbert szövetségi kapitány: "Csalódottak vagyunk, mert nem sikerült kijutni az Eb-re. Férfias, amit végigcsináltak a lányok az elmúlt másfél hónapban. Letettük egy válogatott alapjait, amire lehet építeni, remélem, tudunk tovább fejlődni, hogy az ilyen szoros meccseket megnyerjük. Ma a második félidőben nem találtuk a zónavédekezés ellenszerét, és sokat hibáztunk. A mentális probléma pedig az a korlát volt, amelyet nem tudtak átlépni a hosszú idénytől kissé kiégett a játékosok. Örülök, hogy együtt dolgoztunk, és remélem, folytatjuk a munkát."

A vasárnap Oberhausenben 59-53-ra alulmaradt magyarok számára jó hír volt, hogy a sérüléséből lábadozó Honti Kata játékra jelentkezett a visszavágón, viszont annál kellemetlenebbül érintette őket Anne Breitreiner meccset megnyitó triplája. A negyedik percben már a közönségtől űzött házigazdák vezettek, főként Krivacsevics Tijana és a kapitány Fegyverneky Zsófia jóvoltából. Székely Norbert tanítványai 15-8-nál már továbbjutásra álltak, ám nemsokára ismét szorosabb lett a meccs. A második negyedben két vendégpontra nyolc érkezett, tíz pont fölé nőtt a hazai előny, majd a rivális 10-0-ás rohama következett, és a szurkolók döbbenetére a 18. percben 25-27-et mutatott az eredményjelző. A félidőben 33-33 volt az állás.   

Térfélcsere után valóságos rémálomba fordult a találkozó, ugyanis a németek egyre inkább az előzőleg esélyesebbnek tartott magyar csapat fölé kerekedtek. Romy Bär és a Pécsett is megfordult Dorothea Richter elkapta a fonalat, a túloldalon pedig sorra maradtak ki a dobások, így az utolsó negyed 40-49-ről - azaz összesítésben mínusz 15-ről - indult. Az egyre fásultabban küzdő nemzeti csapat már nem tudott újítani, a németek fizikailag és mentálisan is jobb formát mutattak, így megérdemelten nyerték meg a meccset és a párharcot.   

A 2009-es lettországi Eb-től három vereséggel búcsúzott magyarok így lemaradtak a szombaton rajtoló kontinenstornáról. Székely Norbert együttese az első félidőben tíz ponttal is vezetett, ám a remekül lepattanózó ellenfél a nagyszünetre kiegyenlített (33-33). Fordulás után a fásultan küzdő hazaiak mindössze hét pontot hoztak össze a harmadik negyedben, ami megpecsételte a sorsukat a fizikálisan és mentálisan is jobb formában lévő riválissal szemben.   

A 2009-es lettországi Eb-től három vereséggel búcsúzott magyarok így lemaradtak a szombaton rajtoló kontinenstornáról.