Heti 6:3

Rekordfutam, dallasi bajnoki cím, leszereplő kézislányok - az elmúlt hét történései

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. NBA-döntő - egy Csapat diadala

Az észak-amerikai kosárlabda bajnokság 2010/2011-es szezonjának bajnokcsapata a Dallas Mavericks. A texasi együttes a nagydöntőben Miami Heatet győzte le 4:2-re, ezzel pedig fennállása első aranygyűrűjét szerezte meg. A finálé legértékesebb (legjobb) játékosának a német Dirk Nowitzkit választották meg.

Tavaly nyáron, amikor a Miami Heat megvette LeBron Jamest és Chris Bosht, sokan előre odaadták volna a floridaiaknak az aranyérmet. Dwayne Wade-del kiegészülve ez a hármas az NBA legveszélyesebb triójává lépett elő, ami nem kis elvárásokat rakott a fent említett játékosok vállára. Wade már egyszer sikerre vezette a Miamit (2006), James meg azért jött el a Clevelandtől mert bajnokságot akart nyerni. Úgy tűnt, minden adva volt a bajnoki aranygyűrű bezsebeléhez. Sokan ellenszenvvel voltak a szezon során a Miami iránt, mondván elég, ha az egyik sztárnak jól megy, a csapat máris „sínen van”, könnyedén hozhatja az aktuális mérkőzését. Ez sokszor így is volt. DE, a döntő más. Hiába a nagy nevek, a legnagyobb sztárok, fantasztikus játékosok, egy csapatjátékban a csapatjáték a legfontosabb. A Dallas pedig csapatként a Miami fölé nőtt.

2. Magyar női kosárlabda válogatott

A magyar női kosárlabda válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnoki pótselejtezőtornán 100%-os teljesítménnyel az első helyen zárt, így megmérkőzhet Németországgal a kontinenstornán való részvételért. Székely Norbert együttese Finnország, Hollandia, Ukrajna és Bulgária nemzeti csapatait utasította maga mögé. A bolgárok elleni csoportdöntőn lányaink fantasztikus teljesítménnyel rukkoltak elő, és 14 ponttal legyőzték az előzetesen jobbnak tartott Bulgáriát. A siker azt jelentette, hogy Magyarország bejutott a rájátszásba, ahol a másik torna győztesével, Németországgal találkozik. A két mérkőzéses párharc győztese résztvevője lesz a 2011-es Európa-bajnokságnak. Az első találkozót ugyan elveszítették lányaink, de a hatpontos hátrány nem tűnik ledolgozhatatlannak a soproni mérkőzés előtt.

  Öröm

3. Magyar férfi kézilabda válogatott

Ancsin Gábor ünnepe BoszniábanFérfi kézilabdázóink a héten megvívott két Európa-bajnoki selejtezőt egyaránt sikerrel vették, ezzel pedig hibátlan mérleggel zárták a csoportküzdelmeket. A bosnyákok elleni idegenbeli találkozót végig kézben tartotta a Mocsai-csapat, a sok sérülés és hiányzó ellenére a megfiatalított gárda magabiztosan gyűjtötte be a két pontot és a velejáró csoportelsőséget. Három nappal később Gyöngyösön, egy számunkra tétnélküli találkozón fogadtuk az észteket. A baltiaknak viszont élet-halál kérdés volt a győzelem a továbbjutás szempontjából, és úgy is nézett ki egy ideig-óráig, hogy Észtország két vállra fektetheti a magyar csapatot. A félidőben még kétgólos hátrányban lévő hazaiak aztán megrázták magukat, a második játékrész első 10 perce alatt megfordították, és el is döntötték a találkozót. Külön örömmel töltheti el Mocsai Lajos szövetségi kapitányt és a magyar szurkolókat, hogy a pályára lépő fiatalok megállták a helyüket (Halász Máté 9, Ancsin Gábor 6 gólt szerzett), bizonyítva, hogy hosszabb távon is számolhat velük a mester.

A selejtező csoport végeredménye
  M GY D V P
1.Magyarország 6 6 0 0 12
2.Macedónia 6 3 1 2 7
3.Észtország 6 2 0 3 6
4.Bosznia-H. 6 0 1 5 1

 

 

 

 

 


4. Magyar labdarúgó válogatott

Priskin Tamás bűvöli a labdátUgyan nem parádézott a magyar futball válogatott a San Marino elleni, idegenbeli világbajnoki selejtező mérkőzésen, de a magabiztos győzelem mindenképpen elfogadható teljesítmény. Egervári Sándor csapatából ezúttal senki nem nyújtott „extraklasszis” teljesítményt, de a játékosok védelmében szólva, idény végén, San Marino ellen nehéz lehet igazán felpörögni...

A győzelemmel a magyar együttes megszerezte negyedik sikerét a sorozatban, 12 pontjával jelenleg a harmadik helyen áll az E-jelű hatosban és még versenyben maradt a második és egyben pótselejtezőt érő helyért folytatott küzdelemben.

 


5. Dzsudzsák Balázs fizetése

Dzsudzsák Balázsnak hihetetlen fizetés jár majdA jelenlegi legjobb magyar futballista klubváltása komoly indulatokat váltott ki a magyar futballszurkolókból: volt aki hátra- és volt aki előrelépésnek nevezte az orosz bajnokság új „nagycsapatába” való igazolást. Dzsudzsák eközben értetlenül állt a történések előtt, szerinte az Anzsi Mahacskala remek klub, amelyben biztosítottnak érzi a további fejlődését. Nem mellékesen a szerződés létrejöttével olyan fizetéssel büszkélkedhet, amellyel Nyugat-Európában is csak kevesen, az orosz pontvadászatban pedig kapásból a harmadik legjobban kereső játékos lett. Egy magyar futballista ritkán ér olyan „anyagi” magasságokba, mint a 24 éves nyírlugosi fiú, akit hiba lenne azzal vádolni, hogy csupán a pénzért igazolt el a „világ végére”. Persze azért az is szerepet játhatott...


6. Kanadai Nagydíj - a rekordok futama

A 2011-es Kanadai Nagydíjról sokat beszélnek majd a jövőben a Forma-1 rajongói. A montréali verseny egy valódi „flúgos futam” volt, telis tele rekorddal. A vasárnapi száguldás volt a Formula-1 történetének leghosszabb versenye (4:04,39), de a Safety Car mögött megtett 30 kör szintén a csúcsot jelenti, és ebből kifolyólag ez lett a leglassabb átlagsebességű verseny is egyben.

A győzteshez is tartozik egy-két rekord: Jenson Button úgy nyerte meg a kanadai őrületet, hogy a futam felénél még az utolsó helyen autózott, a végén mégis ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Utolsókból lesznek az elsők. Ráadásul Button lett az első olyan versenyző, aki hat(!) bokszkiállással is futamgyőztesként ünnepelhetett. Ha mindez nem lenne elég, a győztes kiléte a legutolsó körben dőlt el, a Forma-1-ben ritkán látható pillanat volt ez.

 

Heti Hármas


1. A magyar női kézilabda válogatott

A magyar női kézilabda válogatott a tavalyi norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokságon csupán a 10. helyet szerezte meg, ez pedig azt jelentette, hogy a brazíliai világbajnokságért selejteznie kell lányainknak. A sorsolás - szokás szerint - nem volt kegyes a magyarokhoz, és a lehetséges ellenfelek közül a legnehezebbet, Németországot szánta nekünk a sors. A németek szintén pocsékul zárták az Eb-t (13. hely), és náluk sem volt problémamentes a talpraállás.

Sorsolás ide vagy oda, a játékosállomány, a tradíció és a sportági kultúra alapján is a selejtezőpárharc esélyese Magyarország volt, még akkor is, ha a sorsdöntőnek ígérkező csata előtt több, a nyugalom megzavarására teljesen alkalmas tényező zavarta a Mátéfi-csapat felkészülését. A kapitány-kérdés kirobbantása, a debreceni klubtulajdonos statáriuma, a Batta Kupán való "leégés" vagy éppen Sinka László MKSZ elnök lemondása is olyan dolog, amely ha nem is befolyásolja közvetlenül egy mérkőzés kimenetelét, azért jó előjelnek semmiképp nem nevezhető ilyen kulcsfontosságú találkozók előtt.

A párharc során aztán egy egész félidőn át remélhettünk, bizakodhattunk a továbbjutásban: a kinti találkozó első 30 percéig hihettük, hogy sikerül kivívni a világbajnoki szereplést. De Balingenben a nagyszünetben valami eltört, a magyar csapat ötlettelennek, hihahagyottnak tűnt a továbbiakban, hogy a győri visszavágón történtekről már ne is beszéljünk.

A magyar női kézilabdázás mélypontra került. Utoljára 17 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem sikerült kivívnia a csapatnak egy világversenyen való részvételt. Most ugrott a brazíliai vb és a londoni olimpia (?), két évig kikerültünk az elitből. Időközben az elnök lemondott, a szövetségi kapitány ment utána, tehát új vezetés jön, új kapitánnyal - reméljük új korszakkal.

2. Pálinger és Kásás - klasszisok, akik lemondták a válogatottságot

Nem láthatjuk többet Pálingert címeres mezben

 

A győriek világklasszis kapusa a németek elleni elveszített párharc után lemondta a további szereplést a magyar nemzeti csapatban. Pálinger Katalin nem a kudarccal végződő mérkőzés miatt határozott így, mint mondta, a döntés előre meghozott volt. A posztján a világ egyik, ha nem a legjobb játékosának tartott Pálinger távolmaradásával a nemzeti csapatunk vezérét veszíti ebben a nehéz időszakban, kérdéses, az ő hiányát mennyire sikerül majd a pályán és a pályán kívül túlélnie a csapatnak.

Pálinger sikerei a válogatottban:
Olimpiai 2. (2000)
Világbajnoki 3. (2003)
Világbajnoki 2. (2005)
Európa-bajnok (2000)
Eb-3. (1998,2004)

 

 

 

 

 

 

 

Mint ahogy nehéz lesz pótolni Kásás Tamást is. A magyar vizilabdázás valaha volt talán legjobb játékosa 35 évesen döntött úgy, hogy nem húzza többet magára a válogatott "sapkáját". Az olasz Pro Recco légiósa több fórumon is elmondta visszavonulásának okát, ami nem más mint a fáradtság. Kásás sem fiatalodik már, a regenerálódás ilyen korban pedig már nem megy olyan könnyedén. Háromszoros olimpiai bajnokunk tehát újból lemondta a magyar válogatottban való szereplést, de úgy sejtjük, ezúttal végleges a döntés.

Kásás sikerei a válogatottban:
Olimpia bajnok (2000,2004,2008)
Világbajnok (2003)
Európa-bajnok (1997,1999)
Világliga-győztes (2003,2004)

 

 

 

 

 

3. Újabb szexbotrányok a futballvilágban

Karim Benzema könnyen a padlóra kerülhetA foci meg a nők. Veszélyes párosítás. Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, mint hogy újabb világsztár labdarúgók kerültek kínos nő(?) - ügyeikkel a címlapokra. Kezdjük egy „visszaesővel” ,a francia Karim Benzemával. A Real Madrid támadója 2008-ban már belekeveredett egy szexbotrányba, két válogatottbéli csapattárrsával, Franck Ribéryvel és Sidney Govouval egy kiskorú prostituált szolgáltatását vették igénybe. A büntetést akkor valamennyien megúszták (hogy-hogy nem...)

Úgy tűnik Karim nem tanult az esetből: ezúttal egy 14(!) éves gimnazista miatt kerülhet bajba. A csatár több erotikus tartalmú üzenetet is küldött a lánynak a Facebookon, és egy fotót, amin a meztelen férfiassága látható. Amikor erről a lány szülei tudomást szereztek, azonnal feljelentést tettek. Karim persze cáfol, a rendőrség nyomoz, az úgy feltehetőleg elhúzódhat egy darabig.

A hét másik negatív hőse Ryan Giggs. A 37 éves walesi sztárról nemrégiben kiderült, hogy öccse nejével nyolc(!) esztendőn át volt viszonya. A Manchester United legnagyobb ikonja jó úton halad afelé, hogy a  gondosan felépített nimbuszát a porig tiporják, az angol bulvármédiát ismerve ez nem is tűnik oly nehéz feladatnak.