NHL

A Boston harmadszor is nagy arányban győzött hazai pályán

Folytatódott a trend a hatodik meccsen: míg a vancouveri mérkőzéseket a kapusok csatája és kevés gól jellemezte, addig a bostoniakat a sok gól és Roberto Luongo pocsék teljesítménye. A hatodik találkozón sem volt ez másképp. A 4-0-ra végződő negyedik meccs után ismét lekergették a bostoni csatárok a vancouveri olimpikont a pályáról, miután bő három perc alatt három gólt rámoltak be Luongónak Marchandék. A cserekapus Cory Schneider sem tudott megálljt parancsolni a bostoni rohamoknak, bár az ő mutatója jóval imponálóbb lett a meccs végére, mint Luongóé, de így is 5-2-s vereségbe szaladtak bele a kanadaiak.

Milan Lucic (17) és David Krejci (46) ünnepel

Luongo élesen kritizálta az ellenfél kapusának stílusát az előző meccset követően, amiért meg is kapta a jussát a bostoni közönségtől: már az első percektől kezdve kifütyülték, és gúnyosan a nevét skandálták minden találat után, amit a kanadaiak kapusa képtelen volt hárítani. Az ilyen lövésekből akadt bőven, 8 és fél perc alatt 8 lövésből mindösszesen 5 védést mutatott be az olimpiai bajnok, Alain Vignault vezetőedző pedig meg is elégelte a teljesítményét, és beküldte a cserekapust, Cory Schneidert, akit 1 perc alatt szintén felavatott a Bruins - Michael Ryder rájátszásbeli 8. találatával 10 perc alatt már 4-0-ra vezettek a hazaiak.

Míg Luongo ismét az éles kritikák célkeresztjébe került, addig Thomas hozta a tőle megszokott megbízható teljesítményt. Bár a harmadik harmadban kétszer is kapitulált, ennek ellenére 36 védése is azt mutatja, hogy jó formának örvend a 37 éves amerikai portás.

"Nem sokan számoltak velünk, hogy itt fogunk játszani a döntőben. Ez egy rendkívüli érzés. Keményen küzdöttünk ma este, játszani jöttünk, és most már csak egy meccs fog dönteni mindenről. Erről álmodunk mindannyian gyerekként, utcai hokit játszva, hogy 7. meccsen játszhassunk" - nyilatkozta a bostoni kapus.

A Boston idén már két 7. meccset is győzelemmel abszolvált, az első körben a Montrealt, míg a konferenciadöntőben a Tampa Bayt fektették két vállra Lucicék. Azonban ezúttal idegenben kéne diadalmaskodniuk - méghozzá Nathan Horton nélkül, aki mindkét 7. meccs hőse volt bostoni részről -, ami egyelőre még nem sikerült egyik csapatnak sem. A Vancouvernek már nem is fog, azonban a Bruins 1972 után nagy eséllyel pályázik egy újabb Stanley-kupa sikerre. Az elmúlt 10 kupadöntőből ez lesz a hatodik, melyen a 7. meccs fog dönteni.

Luongo labilis teljesítménye miatt joggal aggódhatnak a vancouveri szurkolók, azonban bizakodásra adhat okot az, hogy Henrik és Daniel Sedin úgy tűnik végre elkapták a fonalat. Henrik Sedin harmadik harmad elején esett gólja volt a tavalyi alapszakasz legértékesebb játékosának első pontja a nagydöntőben, testvére pedig mindkét vancouveri találatnál asszisztot jegyzett, így már négy ponttal büszkélkedhet a fináléban. A Vancouvernek nagyon nagy szüksége lesz rájuk a 7. meccsen, hiszen ha Thomas hozza a tőle megszokottat, akkor nem bízhatnak megint mindent a szerencsére a kanadai csapat tagjai - és az ötödik meccs döntő gólját követően valószínűleg Thomas is jobban odafigyel majd, hogy hova pattan vissza a korong a falról vagy a palánkról.

Claude Julien, a bostoniak mestere is úgy érzi, hogy Thomas lehet a siker kulcsa. "Az egész rájátszás során mindig a helyén volt Timmy. Egy kézen is alig lehet megszámlálni, hogy mennyi gólban volt hibás. Tudjuk jól mindannyian, hogy a Stanley-kupa elhódításához hihetetlen kapusteljesítményre van szükség és mi úgy érezzük, hogy nekünk ez biztosítva van."

2009 óta a hazai csapatok mérlege a Stanley-kupa döntőben 17 győzelem és csupán két vereség. Azonban a Boston valószínűleg jól emlékszik, hogy 2009-ben Sidney Crosbyék 7. meccsen diadalmaskodtak Detroitban elhódítva a bajnoki címet a Red Wingstől, úgyhogy tisztában vannak vele, hogy nem lehetetlen vállalkozás ez.

A 2010-2011-es szezon utolsó, mindent eldöntő mérkőzésére csütörtök hajnalban kerül sor Vancouverben.

Döntő, 6. mérkőzés:
Boston Bruins-Vancouver Canucks 5-2 (4-0, 0-0, 1-2)
G: Marchand (6.), Lucic (7.), Ference (9.), Ryder (10.), Krejci (47.), illetve H. Sedin (41.), Lapierre (58.)

A párharc állása