Ökölvívás

Tyson és Stallone is halhatatlan lett

  • VNA

Az egykori nehézsúlyú világbajnok Mike Tyson és a Rocky filmek hőse, Sylvester Stallone is bekerült az ökölvívás halhatatlanjai közé.

Bár nem emlegetik őket a világtörténelem legjobb ökölvívói között, kétségtelen, a sportág nyolcvanas, kilencvenes évekbeli felfutásában jelentős szerepet vállaltak mindketten. Mike Tyson 20 évesen minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnokaként, Sylvester Stallone pedig a Rocky sorozat rettenthetetlen harcosaként tett sokat azért, hogy a profi boksz a korábbinál is magasabban szárnyal. A Halhatatlanok Csarnokába (Hall of Fame) történt beiktatásnál Tyson elsősorban felfedezőjének és hosszú időn keresztül mentorának számító Cus d’Amato-nak, valamint az egykori szociális munkásnak, az őt a brooklyni nyomorból kirángató és az edzőterembe eljuttató Bobby Stewart-nak mondott köszönetet.

Sylvester Stallone és Mike Tyson is személyesn vett részt a beavatási ünnepségen
Az 1986-ban Trevor Berbick legyőzésével világbajnoki címet szerző Tyson karrierje során 56 profi mérkőzést vívott, ezek közül hat vereség mellett 44-et kiütéssel nyert meg. A később a törvénnyel többször is összetűzésbe keveredő Tyson három évet ült a börtönben is, majd anyagi gondjait orvosolandó többszöri visszatérés után még 2004-ben és 2005-ben is vállalt (vereséggel végződő) párharcokat, mielőtt végleg befejezte volna bokszolói pályafutását. Tyson több filmben is szerepelt, legutóbb a Másnaposok című sikerfilmben láthattuk mellékszereplőként felbukkanni. Sokkal több főszerep jutott Hollywoodban a most 64 esztendős Stallonénak, aki hétfőtől Tysonhoz hasonlóan már hivatalosan is az ökölvívás halhatatlanjai közé tartozik.