Kanadai Nagydíj

Rekordokat hozott az esőáztatta montreali futam

  • VNA

Az évad eddig legizgalmasabb és legmozgalmasabb versenye számos új Forma-1-es rekordot hozott, melynek többsége a győztes Jenson Button nevéhez fűződik.

Soha nem volt még példa ennyire hosszú Formula-1-es futamra, a mostani több mint négy órás győztes idő (4:04,39) messze felülmúlja az eddigi rekordot, amelyet eddig az 1954-ben a Nürnburgringen rendezett futam tartott (3:45,45). Az a harminc kör, amelyet a versenyzők a biztonsági autó (safety car) mögött tettek meg, szintén rekord, amely öttel több, mint az eddig csúcsot tartó 2007-es Japán Nagydíj. A fentiekből az is következik, hogy minden idők leglassabb átlagsebességű futamát rendezték idén Montrealban, Jenson Button 74,864 km/h-s átlaggal haladt át elsőként a célvonalon.

A montreali győztes Jenson Button az első olyan versenyző lett a Formula-1 történetében, aki úgy tudott egy versenyt megnyerni, hogy a futam felénél még az utolsó helyen autózott. Ő lett egyben az első olyan versenyző is, aki hat boxkiállása ellenére is futamot tudott nyerni. A brit pilóta összesen két perc huszonegy másodpercet töltött el a boxban, ami szintén új rekordnak számít egy későbbi futamgyőztestől.