Világrekord

Cápaketrec nélkül úszott 108 kilométert

  • VNA
megosztom

Külső segítség nélkül 108 kilométert úszott egyhuzamban egy 48 éves hölgy. Penny Palfrey teljesítménye új világrekordnak számít.

Új nyíltvízi világrekordot állított fel a brit-ausztrál úszónő, Penny Palfrey, aki külső segítség nélkül 40 óra és 41 perc és 12 másodperc alatt teljesített 108 kilométert. A 48 esztendős Palfrey az új világrekordot az előírásoknak megfelelően békatalp, speciális úszóruha és cápaketrec nélkül teljesítette. „Ez volt a külső segítség nélkül valaha leúszott legnagyobb táv. Amit Penny teljesített, az testileg és pszichésen is leírhatatlan produkció.” – erősítette meg az új rekordot a maratoni úszók Hírességek Csarnokának szakértője, Steven Munatones.

A karibi térségben a Kajmán-szigetek két szigete között teljesített úszás különösen veszélyes volt, hiszen a vakmerő hölgy olyan vizeken haladt, ahol gyakoriak a cápatámadások, így nem csak saját erejének beosztására kellett figyelnie. Egy kísérő hajó is felügyelte távoltól az úszását, amely elektromos jeleket bocsátott ki a cápák távoltartására. Igaz ennek ellenére is négy fehér cápa „tette tiszteletét” a rekorddöntésnél, szerencsére békés szándékkal…

Amikor a rekord megdöntése után Palfrey kiúszott a partra, a teljes dehidratációtól holtfáradt úszónő még a kezeit a magasba tudta emelni, majd fáradtságában összeesett. Később ugyan jobban lett, de beduzzadt torka miatt egy ideig nem tudott beszélni.  Ez volt a brit-ausztrál úszónő harmadik kísérlete a 101 kilométeres eddigi rekord megdöntésére, de a korábbi két alkalommal medúzacsípések miatt fel kellett adnia a Hawaii-szigeteknél tett kísérleteket.

megosztom