NBA

A Dallas győzött Miamiban és története első bajnoki címét szerezte

A Dallas Mavericks vendégként 105-95-re legyőzte a Miami Heatet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének hatodik mérkőzésén, ezzel 4-2-re megnyerte a párharcot, és történetének első bajnoki címét ünnepelheti. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) a texasi Dirk Nowitzkit választották meg.

A Dallas története első bajnoki címét nyerte    
A két csapat elképesztő nyitónegyedet produkált, 59 pontot láthatott a miami American Airlines Arena 20.003 nézője. A
z eddig sokat kritizált James első négy dobása pontos volt, Dirk Nowitzkinek viszont egyáltalán nem ment. Az általában hatékony német 12 kísérletéből egyet értékesített mezőnyből. Jason Terry az első négy meccs gyengélkedése után az ötödik találkozón mutatott formáját hozta az első félidőben, 19 pontjával a Dallas vezére volt. Elsősorban neki volt köszönhető, hogy a félidőre 53-51-es előnnyel vonult a Dallas. James most sem villogott a szünetig, és Chris Bosh sem pörgött igazán, Dwayne Wade tartotta a lépést az ellenféllel. 

A nagyszünet után sem talált magára a szupertrió, míg a texasiaknál a kiegészítő emberek pótolták Nowitzkit, aki aztán kezdett belendülni. A harmadik negyedben szépen lassan eltávolodott a Dallas, a negyedik negyed elejére 9 ponttal vezetett. Nyolc perccel a vége előtt 12 ponttal megléptek a vendégek (77-89). Ekkor még feljött öt pontra a Miami, de a Mavericks nem remegett meg, Terry, Barea, Nowitzki és Kidd vezetésével elhúztak 12 pontra és innen már nem volt visszaút a Heat számára. A floridaiak sorra rontották el a támadásokat, míg a Mavs szenzációsan lepattanózott, Nowitzki pedig a kulcspillanatokban nem hibázott.

A Dallas a második félidőben végig vezetett, teljesen megérdemelten győzött. Nagyszerű, élvezetes, izgalmas, fordulatos döntő volt, amire még sokáig fogunk rá emlékezni. A jórészt veteránokra épülő Dallas szinte utolsó esélyét ragadta meg (Nowitzki 13., Kidd 16. idényében lett végre bajnok), a Miami előtt viszont nagy jövő áll. Igaz, Spoelstra edzőt a vereség miatt valószínűleg kirúgják. A hat döntős meccs legnagyobb különbségű győzelmével nyert a Mavs, visszavágott 2006-ért. Akkor 2-0-ról kaptak ki 4-2-re, most 0-1-ről fordítottak 4-2-re. Ráadásul úgy, hogy a csapat második legfontosabb embere, Caron Butler január 4. óta nem állt rendelkezésre (jobb lábában elszakadt a térdkalács alatti szalagja).

Ami összejött végre Nowitzkinek, Terrynek és Kiddnek, arra LeBron Jamesnek még minimum egy évet várnia kell. Bár végül csapata legeredményesebb játékosa volt a hatodik meccsen 21 ponttal, 4 lepattanóval és 6 assziszttal, azonban a végén megbosszulta magát a 13 elpuskázott büntetődobás, és a rengeteg labdavesztés: a Mavericks 27 pontot szerzett csak kontrákból. James második nagydöntőjét bukta el 2007 után.

Nowitzki koránt sem volt olyan pontos, mint az előző meccsen, 27 dobási kísérletéből csak 9 jött össze neki, azonban Jason Terry kompenzálta a német sztár pontatlanságát. Főleg az első félidőben, amikor 10 kísérletből 8-szor is eredményes volt, és ez 19 pontot ért a vendégeknek. A végén Terry 27 ponttal zárta a mérkőzést, emellett 3 lepattanót is szerzett és két asszisztot is kiosztott, a legeredményesebb dallasi volt.

Rick Carlisle, a dallasiak vezetőedzője ezzel a győzelemmel egy olyan nívós gárdához csatlakozik, akik játékosként és edzőként egyaránt elhódították az NBA bajnoki címet. "Ez egy igazi csapat, egy öreg együttes. Nem futunk gyorsan és nem is ugrunk magasra. Azonban ezek a srácok kiálltak egymásért, megbíztak egymás passzaiban, egyszóval jól játszottak. Ez egy elképesztő dolog Dallas városának." A vezetőedző még hozzátette, hogy nagyon boldog Nowitzki miatt, aki 32 évesen révbe ért.

Jason Kidd karrierje vége felé közeledve szintén elmondhatja magáról, hogy 38 évesen sikerült bajnokságot nyernie, pont azzal a csapattal, amelyik 1994-ben draftolta őt. Kiddnek kétszer is esélye adódott a bajnoki cím elhódítására még a New Jersey Nets színeiben, de úgy tűnik, hogy a sors úgy akarta, hogy így legyen kerek a pályafutása: ott érjen csúcsra, ahol mindent elkezdett. "Még nem tudom elhinni ezt, csapattársaim hozzáállását, akik egész évben mondogatták, hogy szeretnének nekem egy bajnoki címet nyerni. Ma este kijöttünk és jól játszottunk. Már kétszer jutottam el idáig, ez volt a harmadik alkalom, és úgy tűnik a szerencse végül a kegyeltjei közé vett."

A Mavs centere, Tyson Chandler így nyilatkozott a meccset követően: "Egy bajnok sem volt ebben a társaságban, és most úgy megyünk haza Dallasba, mint egy csapat, tele bajnokokkal."

NBA-döntő, 6. mérkőzés:
Miami Heat-Dallas Mavericks 95-105 (27-32, 24-21, 21-28, 23-24)
legjobb dobók: James 21, Bosh 19, Chalmers 18, Wade 17, Haslem 11, illetve Terry 27, Nowitzki 21, Barea 15, Marion 12

végeredmény

A döntősorozat legjobbja (MVP) a 26 pontos átlaggal záró Dirk Nowitzki lett.

Az elmúlt tíz év döntői és azok legjobbjai (MVP)
2002 Los Angeles Lakers-New Jersey Nets 4-0 Shaquille O'Neal Los Angeles
2003 San Antonio Spurs-New Jersey Nets 4-2 Tim Duncan San Antonio
2004 Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 4-1 Chauncey Billups Detroit
2005 San Antonio Spurs-Detroit Pistons 4-3 Tim Duncan San Antonio
2006 Miami Heat-Dallas Mavericks 4-2 Dwyane Wade Miami
2007 San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers 4-0 Tony Parker San Antonio
2008 Boston Celtics-Los Angeles Lakers 4-2 Paul Pierce Boston
2009 Los Angeles Lakers-Orlando Magic 4-1 Kobe Bryant Los Angeles
2010 Los Angeles Lakers-Boston Celtics 4-3 Kobe Bryant Los Angeles
2011 Dallas Mavericks-Miami Heat 4-2 Dirk Nowitzki Dallas