Anzsi Mahacskala

Dzsudzsák a "vad hadosztály" 14. légiósaként próbálja meghódítani Dagesztánt

  • MTI

Bár mindössze négy idényt töltött az orosz élvonalban, mégis mesés költségvetésével az egyik legcsábítóbb futballklubnak számít az orosz Anzsi Mahacskala, Dzsudzsák Balázs új kenyéradója.

Az Anzsi Mahacskala cspatának szurkolói feszítenek ki egy zászlót a klub címerével.
A Dagesztán fővárosában honos egyesületet - melynek nevében az Anzsi voltaképpen Mahacskalát jelent helyi kumik nyelven - 1991-ben alapították, és 2000-ben mutatkozott be az első osztályban. A legjobbak között rögtön épphogy lemaradt a bajnoki dobogóról, ugyanis az utolsó, Torpedo Moszkva elleni bajnoki 95. percében az ellenfél egy értékesített 11-essel nyert, és megszerezte a bronzérmet. Ez a negyedik hely a 620 ezres Mahacskala kedvenceinek az eddigi legjobb eredménye. Emellett 2001-ben kupadöntőt játszottak, de büntetőpárbajban alulmaradtak a Lokomotiv Moszkvával szemben. Az Anzsi 2002-től a másodosztályban szerepelt, és csak 2009-ben tért vissza az élvonalba. Legutóbb a 11. helyen végzett a Premjer Ligában, a kispadon Gadzsi Muszlimovics Gadzsijev ül, aki másodedzőként segítette az 1988-ban olimpiai bajnok szovjet csapatot, majd a nagyválogatottnál is dolgozott hasonló poszton.

Ami a nemzetközi porondot illeti, a "vad hadosztálynak" becézett dagesztániak 2001-ben elindultak az UEFA Kupában, melynek első fordulójában a Glasgow Rangersszel találkoztak. Az európai szövetség úgy határozott, hogy a szomszédos Csecsenföldön uralkodó feszült politikai helyzet miatt - oda-visszavágó helyett - egy mérkőzésen dőljön el a továbbjutás, méghozzá semleges helyszínen. A varsói összecsapást a skótok nyerték 1-0-ra.

Az évi 60 millió dolláros költségvetésű klub legnagyobb sztárja a világbajnok brazil csapatkapitány, a 38 éves Roberto Carlos. A kopasz hátvéden és a 16 orosz játékoson kívül további három brazil, valamint egy-egy grúz, szenegáli, holland, kameruni, cseh, lett, üzbég, ukrán és nigériai légiós alkotja a keretet. Dzsudzsák ezzel a 14. külföldi játékosa lesz a klubnak. A hazai meccseknek otthont adó Dinamo Stadion befogadóképessége 20 ezer fő. A játékosok Moszkvában készülnek, és csak a meccsekre utaznak Mahacskalába.

 A zöld-fehér egyesületet január 18-án megvásárolta Szulejman Kerimov dagesztáni milliárdos. A 45 éves parlamenti képviselő - aki tagja az Orosz Birkózó Szövetség elnökségének is - 136. a Forbes magazin által a világ leggazdagabb embereiről vezetett listán, vagyonát 5,5 milliárd dollárra becsülik.