Kanadai Nagydíj

Button az utolsó körben nyerte meg a négyórás futamot

Jenson Button nyerte a kaotikus, több mint négyórás Kanai Nagydíjat. A brit az utolsó körben előzte meg Sebastian Vettelt, aki 2011-ben először hibázott. A verseny repülőrajttal, a biztonsági autó mögött indult, majd a lezúduló eső következtében a 25. körben félbeszakadt a futam és két óra hosszat szünetelt, alkalmatlan volt a versenyzésre a Gilles Villeneuve nevét viselő pálya. Michael Schumachert három kör választotta el a dobogótól, végül a negyedik helyen zárt.

Button pezsgőzhetett, de sorsa a versenybíróság kezében van

A futam kezdetére a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán már elállt az eső, de vizes volt az aszfalt, mindenki extrém esőgumikon rajtolt. A Safety Car mögül indult el a mezőny, Jaime Alguersuari pedig a bokszból. A 2. körben Massának bemondták a rádión keresztül, hogy körülbelül fél óra múlva hatalmas eső fog lezúdulni a pályára. A biztonsági autó a 4. kör végén állt ki, Alonso azonnal elkezdte támadni Vettelt, hátrébb a 4. helyről rajtoló Webber és az 5. Hamilton akadt össze az első kanyarban, majd Schumacher megelőzte a két McLarent. A két Mercedes a 4. és 5. helyre lépett előre. Vettel visszaverte Alonso támadásait, és gyorsan meglépett, a 6. körben már 3.6 másodperccel vezetett a spanyol előtt, mögöttük Massa, Rosberg, Schumacher, Hamilton következett.

A 7. körben a hátsó sikánban Vettel kisodródott a fűre, de nem került veszélybe vezető pozíciója. A 8. körben Hamilton nekiment csapattársának, leszakadt a bal hátsó kereke, és McLaren-Mercedese megállt a pályán, így ismét beküldték a Safety Cart. Button a rádión idegesen kérdezte, hogy mit művel márkatársa, de a visszajátszásból kiderült, hogy Hamilton sokkal jobban tudott kigyorsítani, Button pedig ráhúzta a kormányt. Utóbbi kiállt az ütközés után a bokszba, intermediate gumikat kapott. Webbernek problémája volt a sebességváltó karral, a csapat szólt neki, hogy az első kiálláskor cserélik ki. Az aszfalton egyébként sok helyütt tócsákban állt a víz. Button esetét vizsgálta a versenybíróság az ütközés miatt, ezen kívül a biztonsági autó mögött a sebességhatárt is túllépte. A 12. kör végén kiállt a Safety Car, Schumacher Rosberget támadta, Button pedig a sebességtúllépés miatt bokszutca-áthajtásos büntetést kapott. A 14. körben Vettel előnye 18 (!) másodperc volt, utána Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta volt az első 10 helyezett sorrendje. A 15. körben Webber megelőzte Petrovot, és Button is meglódult, a 15. helyről két kör alatt a 11.-re lépett előre az intermediate abroncsokon, a 15. körben Barrichello is köztes esőgumikat kapott, sőt, a többi istállónál is ezeket készítették elő. Webber megelőzte Heidfeldet is, a 18. körben Alonso kiállt az intermediate gumikért, majd Petrov elé érkezett vissza. Button a 19 körben már a 9. helyen autózott. Egy körrel később ismét eleredt az eső, Alonso, Barrichello, Button és Schumacher is intermediate gumikon csúszkált. Szinte látni sem lehetett, özönvíz zúdult Montréalra, ezért újra beküldték a biztonsági autót, Button, Alonso, Rosberg azonnal ki is állt extrém esőgumikért.

Vettel gumija elkopott, Webberé is, a 21. körben a két Red Bull kiállt, és Massa sem tudta tovább húzni, majd Schumachernek is visszatették az extrém esőgumit. Vettel közben azt mondta be a rádión, hogy a 9-es kanyartól a 13-masig vezethetetlen az autó, annyi víz van a pályán. A 23. körben Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Petrov, Di Resta, Webber, Alonso, De la Rosa, Button volt az első tíz helyezett sorrendje. Vettel szerint nem lehet újraindítani a versenyt, az időjárás-előrejelző monitor szerint még legalább 20 percig intenzíven esni fog az eső. A 25. körben (70 körös a verseny) megszakították a futamot, és az addig kerékcsere nélkül köröző Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Di Resta volt a nyerő ember. A mezőny felsorakozott a rajtrácson, és várja az újraindítást.

Alonso kiszállt gépéből és a bokszutca felé vette az irányt. A két McLarenes ütközését egyébként majd a verseny után vizsgálják. Közben egy traktor próbálta megtisztítani az aszfaltot a víztől, Vettelről és Kobajasiról pedig kiderült, hogy rossz rajtkockába álltak be. Schumacher és Liuzzi is a bokszban pihent. A kétórás időlimit egyébként nem érvényes ilyen esetben. Az utolsó várakozók, Vettel és Kobajasi is kiszálltak az autóból. Több mint egy óra után, magyar idő szerint 21 óra után elállt az eső. AZ FIA autói folyamatosan ellenőrizték a pályát. A barbadosi énekesnő, Rihanna eközben a McLaren bokszában fotózkodott.

21:35-kor kiírták, hogy 15 perc múlva ismét elrajtol a futam (kanadai idő szerint 15:50-kor), több mint két óra kényszerszünet után. A pilóták kezdtek visszaszállingózni üresen árválkodó autóikba. Az előírás szerint esőgumin kellett folytatni a versenyt. 21:44-kor ismét elkezdett esni az eső... 21:50-kor a Safety Car mögött elindult a mezőny. Felipe Massa a 29. körben rádión azt mondta, hogy folytatni lehet a versenyt. Heikki Kovalainen Lotusa eközben nem bírta tovább a gyűrődést, és feladta a versenyt. Jerome D'Ambrosio kiállt az intermediate abroncsokért (az utolsó helyről), a 34. kör végén pedig a biztonsági autó is elhagyta a pályát, Felipe Massa Kobajasival csatázott. A bokszutcában nagy volt a tolongás, Schumacher, Sutil, Barrichello, Buemi, Glock is érkezett új gumikért. Vettel ismét ellépett a mezőnytől, majd egy újabb csoport érkezett kerékcserére. Jerome D'Ambrosio a túl korai kiállásért áthajtásos büntetést kapott. Az éllovas kivételével gyakorlatilag mindenki kijött kereket cserélni, a jól taktikázó Schumacher pedig a 7. helyre lépett előre.

A 37. körben Alonso kipördült miután Button hátulról belement, ismét beküldték a Safety Cart, a McLarenes bal első kereke defektet kapott, és Vettel is kiállt új szettért. A visszajátszásból kiderült, hogy Alonso és Button összeakadt. A biztonsági autó mögött Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Rosberg, Sutil volt az első tíz sorrendje, a 40. kör végén ismét elengedték a mezőnyt. Az új rajtnál Adrian Sutil nekiment Rosbergnek, később áthajtásos büntetést kapott, de nem ezért, hanem mert a Safety Car mögött előzött. Schumacher megelőzte Webbert, a hétszeres világbajnok már az 5. volt. Elöl Kobajasi szánkázott, a Ferrarisok előzésre biztatták a rádión keresztül. A 46. körben Schumacher megfutotta a leggyorsabb kört, Heidfeldet is megelőzte. Schumacher a 47. körben 1.2 másodpercet hozott Massán, nagyon elemében volt a német. Di Resta is bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, majd  az 51. körben Webber volt az első, aki slick gumira váltott. Ezután jött a hétszeres világbajnok nagy pillanata, Schumacher belső íven megelőzte az egymással kakaskodó Massát és Kobajasit!

Schumacher elmegy Massa és Kobajasi mellett


Schumacher gyorsan lépett, kijött gumit cserélni, Massa és Vettel is, a brazil a hideg gumikon megcsúszott, nekiment a falnak, de szerencsésen visszatért a pályára, azonban ki kellett állnia orrkúpot cserélni. Webber folyamatosan támadta Schumachert, aki egyelőre állta a sarat.

Az 57. körben Heidfeld hátulról nekiment Kobajasinak, a német első légterelője az autó alá került, kisodródott a pályáról, a letört törmelékek miatt ismét beküldték a biztonsági autót, a 60. körben állt ki végleg. Vettel, Schumacher, Webber, Button, Petrov, Kobajasi, Rosberg, Alguersuari, Massa, Barrichello volt az élcsoport sorrendje, Vettel szokás szerint meglépett, mögötte a Schumacher-Webber-Button hármas következett, a német keményen tartotta pozícióját. Webber előzött, de átvágta a sikánt, így visszaengedte maga elé a németet, Button viszont pokoli gyors volt a szuperlágy gumin, megelőzte az ausztrált és Schumachert is, és Vettel nyomába eredt. Buttonnak két ügyét is vizsgálni fogják a verseny után, így a pályán próbált mindent megtenni a minél jobb helyezésért. Három körrel a vége előtt szertefoszlottak Schumacher álmai a dobogóról, Webber simán elment mellette. Az utolsó körben Button egy másodpercen belülre került, támadta Vettelt, aki megcsúszott, idén először hibázott, a brit pedig elment mellette.

Az utolsó kör

Jenson Button megnyerte a Kanadai Nagydíjat, de egyelőre ezt fenntartásokkal kell kezelni, a versenybíróság kezében van sorsa. Massa szinte célfotóval előzte meg Kobajasit a hatodik helyért vívott csatában, pontot szerzett még Alguersuari, Barrichello és Buemi.

Kanadai nagydíj, Montréal
Végeredmény
1 Jenson Button Brit McLaren-Mercedes  
2 Sebastian Vettel Német RBR-Renault 0.02.709
3 Mark Webber Ausztrál RBR-Renault 0.13.828
4 Michael Schumacher Német Mercedes GP 0.14.219
5 Vitalij Petrov Orosz Renault 0.20.395
6 Felipe Massa Brazil Ferrari 0.33.200
7 Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari 0.33.200
8 Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso 0.35.900
9 Rubens Barrichello
Brazil Williams-Cosworth 0.45.100
10 Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso
0.47.000
11 Nico Rosberg Német Mercedes GP 0.50.400
12 Pedro de le Rosa Spanyol Sauber-Ferrari 1.03.600
13 Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth 1 kör h.
14 Timo Glock Német Virgin-Cosworth 1 kör h.
15 Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth 1 kör h.
16 Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth 1 kör h.
17 Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault 1 kör h.
  Nem fejezték be
     
  Paul di Resta Brit Force India-Mercedes  
  Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth  
  Nick Heidfeld Német Renault  
  Adrian Sutil Német Force India-Mercedes  
  Fernando Alonso Spanyol Ferrari  
  Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault  
  Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes