Kanadai Nagydíj

A 25. körben megállították a versenyt, szakad az eső Montréalban

A 25. körben megállították a versenyt a Kanadai Nagydíjon, mivel a pályára özönvízszerű eső zúdult. A futamot Sebastian Vettel vezeti, a 13. helyről rajtoló Kobajasi Kamui a 2. pozícióba lépett előre.

A Kanadai Nagydíjon Sebastian Vettel száguld az esős pályán.
Az eddig történtek összefoglalója:

A futam kezdetére a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán már elállt az eső, de vizes volt az aszfalt, mindenki extrém esőgumikon rajtolt. A Safety Car mögül indult el a mezőny, Jaime Alguersuari pedig a bokszból. A 2. körben Massának bemondták a rádión keresztül, hogy körülbelül fél óra múlva hatalmas eső fog lezúdulni a pályára. A biztonsági autó a 4. kör végén állt ki, Alonso azonnal elkezdte támadni Vettelt, hátrébb a 4. helyről rajtoló Webber és az 5. Hamilton akadt össze az első kanyarban, majd Schumacher megelőzte a két McLarent. A két Mercedes a 4. és 5. helyre lépett előre. Vettel visszaverte Alonso támadásait, és gyorsan meglépett, a 6. körben már 3.6 másodperccel vezetett a spanyol előtt, mögöttük Massa, Rosberg, Schumacher, Hamilton következett.

A 7. körben a hátsó sikánban Vettel kisodródott a fűre, de nem került veszélybe vezető pozíciója. A 8. körben Hamilton nekiment csapattársának, leszakadt a bal hátsó kereke, és McLaren-Mercedese megállt a pályán, így ismét beküldték a Safety Cart. Button a rádión idegesen kérdezte, hogy mit művel márkatársa, de a visszajátszásból kiderült, hogy Hamilton sokkal jobban tudott kigyorsítani, Button pedig ráhúzta a kormányt. Utóbbi kiállt az ütközés után a bokszba, intermediate gumikat kapott. Webbernek problémája volt a sebességváltó karral, a csapat szólt neki, hogy az első kiálláskor cserélik ki. Az aszfalton egyébként sok helyütt tócsákban állt a víz. Button esetét vizsgálta a versenybíróság az ütközés miatt, ezen kívül a biztonsági autó mögött a sebességhatárt is túllépte. A 12. kör végén kiállt a Safety Car, Schumacher Rosberget támadta, Button pedig a sebességtúllépés miatt bokszutca-áthajtásos büntetést kapott. A 14. körben Vettel előnye 18 (!) másodperc volt, utána Alonso, Massa, Rosberg, Schumacher, Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Webber, Di Resta volt az első 10 helyezett sorrendje. A 15. körben Webber megelőzte Petrovot, és Button is meglódult, a 15. helyről két kör alatt a 11.-re lépett előre az intermediate abroncsokon, a 15. körben Barrichello is köztes esőgumikat kapott, sőt, a többi istállónál is ezeket készítették elő. Webber megelőzte Heidfeldet is, a 18. körben Alonso kiállt az intermediate gumikért, majd Petrov elé érkezett vissza. Button a 19 körben már a 9. helyen autózott. Egy körrel később ismét eleredt az eső, Alonso, Barrichello, Button és Schumacher is intermediate gumikon csúszkált. Szinte látni sem lehetett, özönvíz zúdult Montréalra, ezért újra beküldték a biztonsági autót, Button, Alonso, Rosberg azonnal ki is állt extrém esőgumikért.

Vettel gumija elkopott, Webberé is, a 21. körben a két Red Bull kiállt, és Massa sem tudta tovább húzni, majd Schumachernek is visszatették az extrém esőgumit. Vettel közben azt mondta be a rádión, hogy a 9-es kanyartól a 13-masig vezethetetlen az autó, annyi víz van a pályán. A 23. körben Vettel, Kobajasi, Massa, Heidfeld, Petrov, Di Resta, Webber, Alonso, De la Rosa, Button volt az első tíz helyezett sorrendje. Vettel szerint nem lehet újraindítani a versenyt, az időjárás-előrejelző monitor szerint még legalább 20 percig intenzíven esni fog az eső. A 25. körben (70 körös a verseny) megszakították a futamot, és az addig kerékcsere nélkül köröző Kobajasi, Heidfeld, Petrov, Di Resta volt a nyerő ember. A mezőny felsorakozott a rajtrácson, és várja az újraindítást.

Kanadai Nagydíj, Montréal
Állás 25 kör után
1 Sebastian Vettel Német RBR-Renault  
2 Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari  
3 Felipe Massa Brazil Ferrari  
4 Nick Heidfeld Német Renault  
5 Vitalij Petrov Orosz Renault  
6 Paul di Resta Brit Force India-Mercedes  
7 Mark Webber Ausztrál RBR-Renault  
8 Fernando Alonso Spanyol Ferrari  
9 Pedro de la Rosa Spanyol Sauber-Ferrari  
10 Jenson Button Brit McLaren-Mercedes  
11 Nico Rosberg Német Mercedes GP  
12 Michael Schumacher Német Mercedes GP  
13 Adrian Sutil Német Force India-Mercedes  
14 Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso  
15 Timo Glock Német Virgin-Cosworth  
16 Rubens Barrichello Brazil Williams-Cosworth  
17 Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth  
18 Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso  
19 Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth  
20 Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth  
21 Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault  
22 Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault  
23 Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth  
Kiesett Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes