Atlétika

New Yorkban is a 100 méter lesz a középpontban

  • DA

Bár Usain Bolt nem áll rajthoz, a szombati, New York-i Gyémánt Liga-versenyen is a 100 méteres férfi síkfutás lesz a fő attrakció. Összecsap ugyanis a világranglista első két helyezettje, az amerikai Tyson Gay és jamaicai Steve Mullings.

A két sprinter a múlt szombaton nagyszerű eredményt ért el, a világ második leggyorsabb emberének számító Gay Clermontban futott 9.79 mp-et, míg Mullings minden idők egyik legszínvonalasabb 100 méterét nyerte meg 9.80-nal a eugene-i Gyémánt Liga-állomáson.

Nos, a New York-i futam még az eugene-i 100-at is feledtetheti. Gayen és Mullingson kívül a szombaton a jamaicai mögött 9.85-tel második amerikai Michael Rogers, a harmadik, szintén jamaicai Nesta Carter (9.92 mp) és az ugyanott ötödik honfitársa, Michael Frater (9.94 mp) is ott lesz a rajtnál, csakúgy mint a Clermontban második (9.96 mp) jamaicai Nickel Ashmeade és a pekingi olimpiai ezüstérmes trinidadi Richard Thompson.

Steve Mullings fut a eugene-i Gyémánt Liga-verseny 100 méteres férfi síkfutás számában 2011 júniusában

Az idén csak a rövidebbik vágtaszámra koncentráló Gay csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Clermontban közel sem adott ki mindent magából, vannak még tartalékai, minden jel arra mutat, hogy rendkívül színvonalas verseny várható New Yorkban.

Egy másik várva várt csata a férfi hármasugrásban lesz, ahol a brit szabadtéri világbajnok, Philips Odowu a franciák fedett pályás vb-aranyérmesével, Teddy Tamghóval néz szembe. A világ idei legjobb eredményével Tamgho büszkélkedhet, egy hazai versenyen 17.67 métert ugrott. A francia tavaly megnyerte a New York-i versenyt (és a sorozatot is), Odowu a 3. lett a Nagy Almában. Sőt, a mezőnyben ott lesz az athéni olimpiai bajnok svéd Christian Olsson is.

Gyémánt Liga, New York
(Adidas Grand Prix)

Férfi versenyszámok: 100 m, 400 m, 800 m, 5000 m, 4x400-as váltó, 400 gát, rúdugrás, hármasugrás
Női versenyszámok: 100 m, 200 m, 1500 m, 100 gát, 3000 m akadály, távolugrás, magasugrás, rúdugrás, gerelyhajítás, diszkoszvetés
Tamghón kívül a férfi rúdugróknál Renaud Lavillenie, női 100 gáton Lolo Jones is szeretné megvédeni tavalyi címét. Jones idén még adós az eredményekkel, a széria nyitóversenyén, Dohában a 3. lett, Rómában kizárták. Lavillenie Dohában csak a 4. helyen végzett, Rómában viszont a világranglista élére ugrott 5.82 méteres eredményével. Kihívói a dohai győztes, római második német Malte Mohre és a hazaiak 2007-es világbajnoka, Brad Walker lesznek. Jonesnak a világbajnok Brigitte Foster-Hyltonnal és a kétszeres vb-bronzérmes Delloreen Ennisszel, no meg a ranglistavezető Kellie Wellsszel kell szembenéznie.

A magasugrás világbajnoknője, Blanka Vlasic életében először versenyzik az Egyesült Államokban. A fedett pályás szezont 2011-ben kihagyó horvát sportoló idén még veretlen, de a 2 métert még nem sikerült megugrania. Fő riválisai a svéd Eb-ezüstérmes Emma Green Tregaro, és a római második Levern Spencer lesznek.

A hazaiak háromszoros világbajnok 200-as üdvöskéje, Allyson Felix tavaly kikapott itt a kétszeres olimpiai bajnok Veronica Campbell-Browntól, aki idén nem állt rajhoz, nem úgy, mint az idén 100-on verhetetlen Carmelita Jeter, és az olimpiai bajnok Shelly Ann-Fraser. Jeter és Fraser ezúttal 100-on nem indulnak.

Férfi 800-on szintén impozáns a névsor, a kétszeres fedett pályás világbajnok, eugene-i győztes Abubaker Kaki, a római első Khadevis Robinson és a világbajnok Mbulaeni Mulaudzi vetélkedik az aranyért. A világcsúcstartó David Rudisha még mindig nem épült fel sérüléséből.