Kanadai Nagydíj időmérő edzés

A Ferrarik lihegnek Vettel nyakában

  • Kele János

Nagyon úgy tűnik, „hiába minden szándék”, Sebastian Vettelt idén nem lehet megverni időmérő edzésen - még Montréalban sem, hiába hitte egész héten a szakma, hogy itt majd sikerül megtörni a Red Bullok uralmát.

Az első rajtkockát megszerző Sebastian VETTEL, a Red Bull Racing német pilótája (k) integet, a második helyről induló Felipe MASSA, a Ferrari brazil versenyzője (b) és a harmadik helyet megszerző Fernando ALONSO, a Ferrari spanyol pilótája társaságában a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Kanadai Nagydíjának időmérőjét követően a Gille Villeneuve pályán.
Gyenge McLaren, stabil, de nagyon középszerű Mercedes, és meglepően gyors Ferrari; ha röviden akarjuk értékelni a nagycsapatok szombati performanszát, akkor valami ilyesmit kell a papírra vetnünk. Pedig nem így indult a hétvége…

Az időmérő azonban már igen, a péntek délelőttihez hasonló időjárási körülmények között (relatíve hűvös idő és hideg aszfalt) startoló kvalifikáció első etapjában így el is maradtak a meglepetések - talán csak az volt kissé meglepő, hogy a néhány futamon már Glockot is megtréfáló D’Ambrosio kicsúszott a 107%-os határon. A Virginek egyébként is látványosan szenvedtek, még Liuzzi is megelőzte Glockot… Van tehát gond Bransonék háza táján, és úgy tűnik Nick Wirth elbocsátása után sem javult látványosan a helyzet.

Persze meg is fordíthatjuk a szituációt, és a Virginek gyengélkedését nevezhetjük a HRT feltámadásnak is - a spanyolok egyébként is nagy reményekkel érkeztek a tengerentúlra, elvégre ekkorra időzítették egyik első nagy fejlesztési csomagjukat. Nos, úgy tűnik bevált a trükk: Karthikeyan az utolsó pillanatokban belül tudott kerülni a 107%-on, Liuzzi pedig már a Virgineket is veri.

A Lotus azonban továbbra is fényévekre van a másik két "újonc" csapattól, így akár még házon belül is kakaskodhatnak egy kicsit, anélkül, hogy különösebben tartaniuk kellene a riválisok felzárkózásától. Montréalban Trulli idén először verte el időmérő edzésen Kovalainent egy parázs csatát követően. Holott korábban a finn számított etalonnak a kvalifikációs-csatákban.

A Q1-ben a szokásos hatos mellett egyébként Alguersuari pottyant ki (lassan ő is megszokottnak lesz mondható), így aztán a Red Bull mellett a kistesó házi bajnoksága is kezd erősen egyoldalúvá válni. Buemi az utóbbi futamokon ugyanis parádésan szerepelt, pontokat szerzett és nagy skalpokat gyűjtött be - miközben a fiatal katalán még mindig az első pontjaira vár.

A Williamsnek nagy nehezen ugyan már összejött a pontszerzés idén (Barrichello futott be a pontzónában Monaco utcáin), és ezen felbuzdulva sokan úgy vélték, a Montréalban mindig jól szereplő grove-iak a pocsék szezonkezdet után tovább folytatják előrenyomulásukat. Nem így történt, mindkét Williams simán kipottyant a második szakaszban, s talán csak Maldonado lehet maradéktalanul elégedett közülük, hisz a 12. helyen végzett. A rutinos Barrichello a tizenhatodik rajtkockában inkább szégyenkezhet az újabb házon belüli vereség miatt.

A Saubernél házon belül versengés alig, pánik már annál inkább volt tapasztalható: Pérez kiesése után ugyanis egy darabig úgy tűnt, a svájciaknak egyetlen hadra fogható versenyzővel kell nekivágniuk a hétvégének. De la Rosa azonban beugrott (a kerítőt Martin Whitmarshanak hívják), s bár egy rossz szava nem lehet a csapatvezetésnek a teljesítményére, azért a tizenhetedik rajthelyével nem tudott méltó riválisa lenni Kobajasinak. A japán egyébként ma nem volt olyan ellenállhatatlan mint a szezonban már oly sokszor, de így is simán verte a csapattársat, s szentül hiszem, ha nem hibázik a sokak számára trükkös hetes kanyarban, simán bejut a legjobb tíz közé. Így azonban hiába borotválta le kis híján a Bajnokok Falát, lemaradt az utolsó gyors körről…

A végső szakaszba tehát az öt kvázi nagycsapat, a Renault, a Mercedes, a McLaren, a Ferrari és a Red Bull két-két pilótája verekedte be magát. Mondhatnánk, hogy totálisan bejött a papírforma, de hát ez először fordult elő az idei szezon során… A sorminta ráadásul a Q3-ban sem igazán szakadt meg - az elért időeredmények alapján világos sorrendet lehetett ugyanis kialakítani a csapatok között. A Renault kibérelte az ötödik sort (Petrov legyőzte Heidfeldet), a Mercedes párosát pedig egészen pontosan öt század választotta el egymástól. Apró szépséghiba, hogy Jenson Button két különböző köridejével is be tudott furakodni közéjük…

Apropó Button és a McLaren: az időmérő során elterjedt a hír, miszerint a wokingiak két, meglehetősen gyengén szereplő pilótája esős beállításokkal szerepel a kvalifikáción, ugyanis a csapat meteorológusai esőt jósoltak a vasárnapi futamra. Button maga ezt később tagadta, mondván nem történt más, csupán nem voltak elég gyorsak a Red Bullhoz és a Ferrarihoz képest… Hamilton egyébként Rosberget megelőzve ötödikként zárt, de hát hol van ez az előre beharangozott pole pozícióhoz.

A McLarenek helyett ugyanis a Ferrarik tudták megszorongatni a Red Bullokat, s bizony nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy valamelyik vörös versenygép el is orozza Vetteltől a szinte már megszokott pole pozíciót. Massa például meg is verte az edzéskirályt a második szakaszban… A brazil egyébként már-már régi önmagát idézte, agilis volt és gyors, Alonsónak igencsak meggyűlt a baja vele. Végül a spanyolnak alig néhány századdal sikerült legyőznie a 2008-as pechvogelt, és így behoznia a második helyre a Ferrarit - mert ugye az első helyet megint kibérelte a vitathatatlanul élete formájában vezető Vettel. Lassan kénytelen lesz mindenki elismerni, hogy a német nem pusztán az autója miatt borzasztóan sikeres: a kulcspillanatokban rendre higgadt tud maradni, mindig akkor pakol oda egy kitűnő köridőt, amikor az éppen szükséges, cserébe pedig még szerencséje is van. Egy ilyen képességekkel megáldott versenyző ilyen sorozatot elkapva ritkán bukja el a világbajnoki címet, annyi szent…

Főleg úgy, ha a csapattársa sem tud ellenfelévé válni: Webber ezen a héten már panaszkodott a gumikra, okolta a beállításokat, és a szerencsét is a sikertelenségért - arra azonban aligha gondolt, hogy minden egyes általa emlegetett tényező össze fog fogni ellene a szombati napon. Pedig így történt: előbb a KERS-e romlott el, majd kifogott egy kissé rosszabb minőségű garnitúrát, és máris a negyedik helyen találta magát. Szokás szerint tisztes hátrányban a csapattársához képest.

Kanadai Nagydíj, Montréal
Az időmérő edzés végeredménye
1. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:13.014
2. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:13.199
3. Felipe Massa brazil Ferrari 1:13.217
4. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 1:13.429
5. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 1:13.565
6. Nico Rosberg német Mercedes 1:13.814
7. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:13.838
8. Michael Schumacher német Mercedes 1:13.864
9. Nick Heidfeld német Renault 1:14.062
10. Vitalij Petrov orosz Renault 1:14.085
11. Paul di Resta brit Force India-Mercedes 1:14.752
12. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Cosworth 1:15.043
13. Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 1:15.285
14. Adrian Sutil német Force India-Mercedes 1:15.287
15. Sebastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 1:15.334
16. Rubens Barrichello brazil Williams-Cosworth 1:15.361
17. Pedro de la Rosa spanyol McLaren-Mercedes 1:15.587
18. Jaime Alguersuari spanyol Toro Rosso-Ferrari 1:16.294
19. Jarno Trulli olasz Lotus-Renault 1:16.745
20. Heikki Kovalainen finn Lotus-Renault 1:16.786
21. Vitantonio Liuzzi olasz Hispania-Cosworth 1:18.424
22. Timo Glock német Virgin-Cosworth 1:18.537
23. Narain Karthikeyan indiai Hispania-Cosworth 1:18.574
24. Jerome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 1:19.414
Kanadai Nagydíj, Montréal
Program
VASÁRNAP
Verseny 19:00
Forma-1, egyéni világbajnoki pontverseny
Az állás 6 futam után
Pilóta Nemzetiség Csapat Pontok
1 Sebastian Vettel Német RBR-Renault 143
2 Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes 85
3 Mark Webber Ausztrál RBR-Renault 79
4 Jenson Button Brit McLaren-Mercedes 76
5 Fernando Alonso Spanyol Ferrari 69
6 Nick Heidfeld Német Renault 29
7 Nico Rosberg Német Mercedes GP 26
8 Felipe Massa Brazil Ferrari 24
9 Vitalij Petrov Orosz Renault 21
10 Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari 19
11 Michael Schumacher Német Mercedes GP 14
12 Adrian Sutil Német Force India-Mercedes 8
13 Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso 7
14 Rubens Barrichello Brazil Williams-Cosworth 2
15 Sergio Pérez Mexikói Sauber-Ferrari 2
16 Paul di Resta Brit Force India-Mercedes
2
17 Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso 0
18 Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault 0
19 Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault 0
20 Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth 0
21 Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth 0
22 Timo Glock Német Virgin-Cosworth 0
23 Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth 0
24 Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth 0
Forma-1, csapatvilágbajnoki pontverseny
Állás 6 futam után
Csapat Pontok
1 RBR-Renault 222
2 McLaren-Mercedes 161
3 Ferrari 93
4 Renault 50
5 Mercedes 40
6 Sauber-Ferrari 21
7 Force India-Mercedes 10
8 Toro Rosso 7
9 Williams-Cosworth 2
10 Lotus-Renault 0
11 Virgin-Cosworth 0
12 HRT-Cosworth 0
Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth