Autósport

Stirling Moss 81 évesen végleg visszavonul

  • VNA

Nem ülök többet versenyautóba - jelentette be az egykori Forma-1-es legenda, Stirling Moss, aki 81 esztendősen hozta meg a visszavonulásról szóló döntést.

Minden idők legjobb Formula-1-es versenyzője, aki sohasem nyert világbajnoki címet. Ez a jellemzés ugrik be sokak számára, ha Stirling Moss neve elhangzik. A világbajnoki sorozatban négyszer (!) is a második helyen végző Moss 81 esztendősen is aktív résztvevője volt az autósportnak és bár számos versenyen indult eddig is, mostantól már nem ül autóba többet. Moss a hétvégi Le Mans-i 24 órás verseny előtt jelentette be, hogy abbahagyja a száguldást, ahol egy betétfutamban, a Legendák versenyén indult volna saját, 1961-es felújított Porsche RS61-es autójával.

Stirling Moss nyolcvan felett is száguldott
„Ma délután rádöbbentem arra, hogy nincs tovább. Mindig is azt mondtam, hogy ha megjön ez az érzés, akkor abba fogom hagyni. Bár imádok versenyezni, de itt az ideje befejezni”
- nyilatkozta saját honlapján Moss. A legendás versenyző az 1962-es goodwoodi versenyen elszenvedett komoly balesete (egy hónapig kómában volt) után hagyta abba a profi versenyzést, azóta csak saját kedvtelésére vállalt szerepléseket. Moss tavaly márciusban otthonában egy balesetet is túlélt, ahol három szintet zuhant vele a lift, melynek következtében négy bordáját és mindkét bokáját eltörte, de júliusban már ismét versenyautóban ült.

Stirling Moss a legendás - ötszörös világbajnok - Juan Manuel Fangio kortársa volt, pályafutása során 16 futamot nyert meg a Formula-1-ben. Egyik legemlékezetesebb szezonja az 1958-as volt, amikor hiába nyert meg négy futamot is, mégis honfitársa, a csupán egyetlen futamot nyerő, de összességében egy ponttal többet szerző Mike Hawthorn lett a világbajnok.