Sportfogadás

Fogadási tanácsok az F1 világában

  • Horváth Kristóf

A Forma-1 az egyik legnépszerűbb sportág, jól tükröződik ez a fogadóirodák kínálatában is. Rengeteg apró összetevője van annak, hogyan fogadj eredményesen a Száguldó Cirkuszra. Milyen szempontokat kell figyelembe venned egy-egy futam előtt? Milyen fogadási formák vannak? Melyek azok, amelyek eséllyel kecsegtetnek? Mindehhez próbálunk egy kis segítséget nyújtani.

A tavasz buktatói

A Forma-1-es szezon kezdetén általában az erősorrend még nem egyértelmű, ezen sokat veszíthetsz és nyerhetsz is a tavasz elején, amikor először felbőgnek a motorok. Az idény előtti tesztekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, sokszor csak az első versenyen derül ki, milyen versenygépet is sikerült hosszú hónapok alatt építeniük az istállóknak. Tavasszal az első versenyig csak félinformációkból tudsz következtetni, hogyan is alakulhat a sorrend, vagy kik számítanak az adott futam favoritjának. Pusztán a nyilatkozatokra, a nem mindig a realitást tükröző teszteredményekre és a szakértők véleményére alapozhatsz, ami nem nyújt elég támpontot egy fogadás előtt. Az évad első felében nagyot lehet bukni, viszont nyerni is egy-egy jól eltalált fogadással, hiszen az információs hiány a bukmékerek oldaláról is fennáll. Maradj higgadt, ne kapkodj, ha nem vagy kellően biztos a dolgodban. Miután eltelt legalább három verseny, megnézheted, milyen erősorrend alakult ki a pilóták között, kik számítanak a fő esélyesnek. Ekkor érdemes igazán akcióba lépned.

Befolyásoló tényezők

A világbajnok személyére mindig fogadhatsz, de ahogy közeledik az évad vége, annál kisebb oddsokkal, így ha az idény elején megálmodod, ki nyeri meg a sorozatot, szép pénzt vághatsz zsebre. Ugyanezen az elven lehet fogadni a konstruktőrök versenyére is, a csapatok világbajnoki esélyei is folyamatosan változnak az idényben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy fogadni egy technikai sportban még több veszélyforrást jelent, mint egy futball- vagy teniszmeccsen. A hozzáértők sokszor elmondják, hogy 50% az emberi tényezőkön múlik, a másik 50% viszont a technikán, ami bármikor felmondhatja a szolgálatot. Ugyanakkor igaz ez a pilótára is, hiszen egy rossz mozdulat azt jelentheti, hogy kisodródik, és azonnal véget ér számára a futam. A Forma-1 tehát többtényezős sportág, ugyanakkor ritkán adódnak igazi meglepetések a végeredményt illetően, így a fogadónak némiképp könnyebb dolga van. Van három-négy élcsapat, ahonnan a futamgyőztesek 90%-a kikerül, nem gyakori, hogy egy gyenge autóban ülő pilóta nyeri meg a futamot. Mielőtt fogadnál egy eseményre, nézd meg a körülményeket alaposan, csak utána dönts, kikre rakod a tétjeidet.

Vannak pályák, ahol egyes autók, vagy pilóták az átlagosnál mindig jobban szerepelnek, mert valamilyen okból kifolyólag fekszik számukra az adott aszfaltcsík. Ezért fontos, hogy tisztában legyél a pálya történelmével, mely pilóták és csapatok voltak sikeresek rajta az elmúlt években. Példának okáért Schumachernek a belga, spa-i pálya (a német pilóta számlálja a legtöbb győzelmet ott, szám szerint hatot), Hamiltonnak a montréáli aszfaltcsík, Vettelnek a Malajziai és a Kínai Nagydíj fekszik különösen. Fontos, hogy melyik csapat vagy pilóta szerepel hazai versenyén, ugyanis saját közönsége előtt mindenki extra motivációval versenyzik. Hazai futamaikra a csapatok is külön csomaggal szoktak készülni, hogy ne okozzanak a szurkolóknak csalódást.

Azt is figyelemmel kell követned, hogy melyik pilóta hány motort használt el az adott futamig, ugyanis a legújabb szabályok szerint csak nyolc áll egy versenyző rendelkezésére egy idényben. Amennyiben újabb motort kell bevetnie, rajtbüntetést kap. Sokan az idény vége felé már elhasználták erőforrásaik nagy részét, így amennyiben van rá lehetőség, megpróbálják kímélni a technikát. Ez is döntően befolyásolhatja egy futam végkimenetelét. Mint ahogyan az is, hogy egy pilóta hány szett gumit használt fel az időmérő edzésen, maradt-e új garnitúrája a versenyre, vagy használtakkal kell elrajtolnia.

A versenyautók fejlesztésével is képben kell lenned. Előre lehet tudni, hogy egyes csapatok melyik versenyen vetik be technikai újításaikat, ilyenkor nagy eséllyel jobb eredményre számíthatsz tőlük.
Az is fontos szempont, hogy bár minden csapatnak két pilótája van, de az idény vége felé közeledve köztük is kialakulhat egy erősorrend, ami alapján az erősebb a saját csapatától kiemelt bánásmódot és nagyobb technikai segítséget kaphat. Ennek az egyik feltűnő példája az, amikor a világbajnoki címre még esélyes pilótát segítenie kell a csapattársnak. Néha a verseny alatt is feltünően könnyen engedi el a vb-címre még esélyes pilótát a csapattársa, ami ugyan elvileg tilos a Forma-1-ben, de volt már rá nem is egy példa. Mindig tudnod kell, melyik csapatban, kitől számíthatsz jobb eredményre a versenyen. A pilóták motivációja rendkívül fontos lehet, sok versenyt döntően befolyásolhat, hogy melyik versenyző milyen célokért küzd az adott futamon. A Forma-1-ben a versenyzők szinte az egész idényen át tárgyalnak a jövő évi szerződéseikről, rengeteg pletyka lát napvilágot, ki melyik versenyautóban ül a következő évben. Ha egy-egy sofőr a jövő évi szerződéséért harcol, sokkal motiváltabb lehet, mint az, akinek előre biztosítva van néhány évre a kontraktusa. Állandóan figyelned kell az aktuális híreket, résen kell lenned, melyik pilótát mi hajtja az adott futam során.

A Forma-1-es Malajziai Nagydíj nyitánya, élen Sebastian Vettellel.
A legkülönbözőbb fogadások


Fogadni már a Forma-1 világában is mindenre lehet, íme néhány példa, mik a legkedveltebbek ezek közül.

Az időmérő futam végeredményére is lehet már fogadni, viszont ez az egyik legnehezebb a Forma-1-es fogadások közül, hiszen a pénteki szabadedzésekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Sokszor az ilyen tét nélküli edzéseken a pilóták és a csapatok csak próbálgatják az autó beállításait, a pálya tapadását vagy a technika határait. Tartalékolnak a rajtsorrendről döntő kvalifikációra, oda összpontosítják minden eddig megszerzett tudásukat.

Megtippelheted például azt is, hogy egy adott csapat mindkét autója kiesik a futamon. Kis csapatoknál ez az odds alacsony, nagyobbaknál magasabb, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy élcsapat mindkét pilótája kiessen a versenyből.

Egy-egy pilótára is tehetsz tétet, hogy sikerül-e befejeznie a versenyt, vagy pontszerző helyen fut-e célba. Van olyan pilóta a leggyengébbek közül, akinek ugyanakkora szorzóval adják a kiesését, mint hogy leinti a kockás zászló a futam végén, mivel a többi lassabb autónál gyakrabban ér célba.
Akárcsak a lóversenyen, itt is fogadhatsz a hármas befutóra, vagyis az első három pilóta személyére. Amennyiben ezt pontosan eltalálod, szép kis summára tehetsz szert. De ugyanúgy az első hat sorrendjére is rakhatsz tétet, amihez azért nagyon komoly szerencsére van szükség.

A választási lehetőségek között van az is, hogy melyik csapat szerzi a legtöbb pontot az adott futamon, ami az időmérő edzés ismeretében reális esélyekkel is kecsegtet. Az első kiesőre leadott tippek is gyakoriak, és azzal is szép summát kasszírozhatunk, ha megmondjuk helyesen, hogy a Safety Carra szükség lesz-e a verseny alatt. Egy esős, nagy tétre menő verseny előtt érdemes arra tenned, hogy a biztonsági autó is a pályán fog körözni a futam során. A leggyorsabb kör megtippelésében két dolog lehet irányadó: hogy ki tartja a körrekordot a pályán (és persze, hogy versenyez-e az illető), illetve az időmérő edzésen melyik pilóta végzett az élen.

Amennyiben van egy toronymagas esélyese a futamnak, aki az autója és a hagyományok alapján is favoritnak tűnik, fogadhatsz arra, hogy ő szerzi meg az első helyet az edzésen, megnyeri a futamot és a versenyen is övé lesz a leggyorsabb kör. Ennek a lehetőségnek az oddsa magas, mivel ha már az egyik nem jön be a három közül, akkor az egész tétet elbuktad.

Megjósolhatod azt is, hogy a pole pozíciót megszerző pilóta megnyeri-e a futamot. Itt nem árt vigyáznod, ugyanis vannak edzésmenők, akik az időmérőn mindig magasan túlteljesítik azt, amit aztán a versenyen nyújtanak. Egymással összevetve is lehet tippelni pilótákra, nevezetesen hogy melyik végez előbb az adott futamon.

Fogadj a futamok alatt élőben

Manapság már a Forma-1-es fogadások körében is egyre gyakoribb az élő fogadás. Verseny közben szinte percenként változhat a helyzet, egyes pilótáknak nőnek az esélyei, másoknak csökkennek. Ha látod előre a tendenciákat, a bokszkiállásokat és a taktikát, egy-egy ügyes és jó idejű fogadással könnyen profithoz juthatsz.

Olyan extrém dolgokra is lehet fogadni, hogy hány pilótának kell az első kör után bemenni a boxba az autója sérülése miatt. Ha egy nehéz pálya jön a versenynaptárban, tehetsz arra is tétet, hogy legalább hat pilóta kiesik a futamon. Amennyiben igazad lesz, jól kereshetsz a fogadáson.

Az eddig leírtakból is kitűnik, hogy a Forma-1 világa nagyon kiszámíthatatlan, éppen ezért kecsegtet rengeteg fogadási lehetőséggel, amiket ha ügyesen használsz ki, nyereségre tehetsz szert. Legyél mindig naprakész, lásd előre a folyamatokat és hallgass a megérzéseidre!