Sportgazdaság

Az angol ligarendszer tagjai igent mondtak a pénzügyi fair playre

A harmadosztályban fizetési sapkát vezetnek be

megosztom

Cipruson tartottak értekezletet a Premier League alatti bajnokságokban szereplő klubokat tömörítő Football League tagjai, amelyen megegyeztek arról, hogy lépcsőzetesen bevezetve átveszik az UEFA által kidolgozott pénzügyi fair play rendszert. Ennek lényege, hogy a csapatok csak annyit költhetnek játékosvásárlásra és fizetésekre, amennyit a bevételeikből fedezni tudnak.

"Ez egy óriási lépés a profi futball számára, hiszen segít a klubFootball League-logoainknak ellenőrzés alatt tartani a pénzügyeiket" - mondta a döntésről Greg Clarke, a Football League elnöke. "Természetesen rengeteg tennivalónk van még, de nagyon jó benyomást tett rám a klubvezetők hozzáállása. Ők maguk is változásokat akarnak, és hajlandóak önmagukat is szabályozni ennek érdekében. Csak gratulálni tudok nekik ehhez a lépéshez."

A Football League a Championship, a League One és a League Two, azaz a másod-, a harmad- és a negyedosztály klubjait tömöríti. Mindhárom divízió csapatai elfogadták az új feltételeket, és fizetési sapka bevezetésében is megegyeztek. Eszerint csak a forgalmuk egy meghatározott százalékát fordíthatják a játékosok bérezésére.

A League Two-ban már a most véget ért szezonban is működött ez a rendszer, és a sapka felső határát 60 százaléknál húzták meg. A League One-ban a következő idénytől vezetik be, és ezzel párhuzamosan eggyel lejjebb 55 százalékra csökkentik a határt. A Championshipben a 2012-13-as idénytől vezetik be az új szabályozást.

Az UEFA pénzügyi fair play rendszere 2014-től lép életbe, és bár a Premier League klubjai nem nyilatkoztak arról, hogy átvennék a rendszert, a Blackpool kivételével az előző szezonban mind kértek UEFA-liszenszet, és ha így tesznek a jövőben is, akkor alkalmazkodniuk kell a szabályokhoz.

Egyébként nem meglepő, hogy a klubtulajdonosok hajlandóak meghúzni a nadrágszíjat, lévén jelentősen csökkentek a bevételeik. Az új televíziós szerződésük például 26%-kal kevesebb pénzről szól, mint az előző, "csak" 195 millió fontot kapnak a tévétársaságoktól.

megosztom