NBA

A Dallas-triplák semmissé tették James tripla dupláját

megosztom

Először jutottak el a csapatok 100 pont fölé az idei NBA döntőben. A szezon utolsó hazai mérkőzésén sikerült a Dallasnak győzelemmel búcsúznia közönségétől, és így kedvező esélyekkel indulnak vissza Miamiba a maradék két meccsre. Dirk Nowitzki volt ismét a hős hazai részről, 2:45 perccel a vége előtt szerezte meg a vezetést 2 pontos zsákolásával, és ez az előny már kitartott a végéig, mely során nyert a Mavericks 112-103-ra. A történelem már mellettük szól, hiszen az előző 26 döntőben, amikor 2-2-vel indultak neki a csapatok az ötödik mérkőzésnek, 19-szer diadalmaskodott az ötödik találkozó győztese.

Dirk NOWITZKI, a Dallas Mavericks német csatára (j) kosárra dob a Miami Heat ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 65. döntőjének ötödik mérkőzésén Dallasban 2011. június 9-én.
A korábbi négy védekezőháború után ezúttal kicsit többet engedtek egymásnak a csapatok, legalábbis a hajráig. A Mavericks játékosai 60%-os hatékonysággal dobták a pontokat három negyeden keresztül, és azok után, hogy eddig összesen 35 percig volt náluk a vezetés, ezúttal csak ezen a találkozón 30 percen át előnyben voltak. De azért a második, illetve negyedik meccs fordulataihoz hűen a Heat ismét gondoskodott egy izgalmas végkifejletről. A negyedik játékrészben egy kis időre még át is vették a vezetést, azonban az utolsó három percet meglovagolták a hazaiak, és a döntő legnagyobb arányú győzelmére került sor.

Rick Carlisle, a Mavericks vezetőedzője természetesen elégedett volt játékosaival a meccset követően: "Többet lőttünk. Nagyon jól védekeztünk, ami jó támadásokhoz vezetett… Most már csak arra kell törekednünk, hogy ezt a jó védekezést fenn tudjuk tartani a hátralévő meccseken."

Nowitzki annak ellenére volt ismét csapata legjobbja 29 ponttal, hogy hétfő óta magas lázzal küszködött, ami csak csütörtök reggelre enyhült igazán. A túloldalt Dwayne Wade volt a legeredményesebb játékos, 23 pontot dobott és 8 asszisztot osztott ki, 2 lepattanóval. Ugyanakkor az első negyedet követően sokáig kétséges volt, hogy be tudja-e fejezni a meccset, mivel egy ütközés után csípősérülés miatt az öltözőbe kényszerült - mondjuk, ha kisebbet akar homorítani, lehet, hogy megússza. Mindenesetre a második negyed elején nem ki a pályára, és csak a játékrész közepén csatlakozott csapattársaihoz. Ennek ellenére nem akarta erre fogni a vereséget: "Nem beszélek sérülésekről. Szerencsétlenül jött ki, hogy ki kellett szállnom egy kis időre, de visszajöttem és a pályán fejeztem be a meccset” - nyilatkozott a hátvéd.

Érdekes egyébként, hogy az előző találkozón csak 8 pontig jutó LeBron James ezúttal tripla duplával (17 ponttal, 10 lepattanóval és 10 assziszttal) zárt ugyan, mégsem tudott a hajrában a Heat élére állni és győzelemre vezetni a csapatot, amikor Wade már kifulladt. Hárompontos kísérleteket rontott, és egy támadószabálytalanságot is ráfújtak kulcspillanatokban. Ezzel szemben a másik oldalon a triplaspecialisták voltak a leginkább elemükben. A Dallas elképesztő, 68,4 százalékos sikerességgel dobta be a távoli kísérleteit. Ellentétben a korábbi találkozókkal, amikor a legtisztább helyzetekből is hibáztak, ezúttal Terry, Barea és Kidd is szórták a kosarakat akár emberrel a nyakukban is.

A 2006-os döntő, amit szintén a Mavericks és a Heat vívtak egymással, ugyanúgy 2-2-re állt négy meccs után, mint idén, azonban a Dallas hiába vezetett 2-0-ra is a párharcban, Wade-ék zsinórban négy meccsen diadalmaskodtak, amivel elhódították az NBA-bajnoki címet. A Heatnek ezúttal csupán a maradék két mérkőzést kell megnyernie, és mivel a pályaelőny továbbra is náluk van, egyáltalán nem reménytelen a helyzetük. Chris Bosh ugyan tisztában van a történelmi oddsokkal, ennek ellenére optimistán néz a két hazai találkozó elé: "Egész szezon során keményen küzdöttünk ezért a pályaelőnyért. Most 3-2-re ők vezetnek. Nekünk viszont csak meg kell tartanunk a pályaelőnyt, amivel megnyerjük a párharcot. Csak ezt kell szem előtt tartanunk."

Akárhogy is alakul, az idei döntő minden idők egyik legszorosabb NBA fináléjaként vonul be a történelembe. Az első négy meccs alatti 15 pontos összesített eredménykülönbség a legkevesebb az 1969-es Celtics-Lakers döntő óta, amikor a csapatok közti különbség csupán 12 pont volt négy találkozó után.

A hatodik meccsre magyar idő szerint hétfő hajnalban kerül sor Miamiban, ahol Dallas-győzelem esetén bajnokot is avathatnak az NBA-ben.
NBA döntő

megosztom