Úszás

A 39 éves Janet Evans úszni szeretne a londoni olimpián

  • MTI

A londoni olimpiai szereplés a célja a négyszeres ötkarikás aranyérmes, ötszörös világbajnok amerikai úszónőnek, a 39 éves Janet Evansnek, aki 15 esztendei szünet után tér vissza a versenysportba.

Az AP-nek adott pénteki exkluzív interjújában közölte, hogy hat hónapja ismét keményen edz, és feltett szándéka, hogy - sikerrel véve a jövő évi amerikai válogatót - ott legyen a 2012-es nyári játékokon.     

Evans, aki kétgyermekes családanya, e hét végén indul versenyen első ízben azóta, hogy az 1996-os atlantai olimpiával befejezettnek tekintette pályafutását. Érdekesség, hogy szülővárosában, a kaliforniai Fullertonban tervei szerint négy számban is rajthoz áll abban az uszodában, amely éppenséggel az ő nevét viseli...   

Az Egyesült Államok úszósportjának kiemelkedő alakja az interjúban úgy fogalmazott: nem tenne kísérletet a visszatérésre, ha nem gondolná úgy, hogy újfent olimpiai induló lehet.   

Fénykorában számos világcsúcs birtokosa volt, elsősorban 400 és 800 méteres gyorsúszásban uralkodott hosszú éveken át. Olimpiai aranyat, mindjárt hármat is, az 1988-as szöuli olimpián 17 évesen nyert, a két középtávú gyorsszám mellett 400 m vegyesen volt még első, majd az 1992-es barcelonai játékokon 800-on megvédte címét, míg 400-on ezüstérmes lett.