Sportdöntőbíróság

Szeptemberben döntenek a "hat hónapos" olimpiai doppingszabályról

  • MTI
megosztom

Szeptember végére ígéri az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabállyal kapcsolatos állásfoglalását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fordult közösen még április végén a CAS-hoz a szabályozással kapcsolatban, melynek értelmében azok a sportolók - az érintettek között akadnak magyarok is -, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat.

Az amerikaiak azért fordultak a CAS-hoz, mert szeretnék tudni, hogy a 400 méteren olimpiai és világbajnok sprinterük, LeShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt. A NOB pedig annak szeretné elejét venni a sportdöntőbírósági állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek. A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban a vonatkozó szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad. Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban áprilisban jelezte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tartja majd magát a CAS határozatához.

A NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, emiatt egyéves eltiltást kapott, ennek következtében pedig a jelenlegi helyzet szerint nem indulhatna az olimpián.

megosztom