Olimpia 2012

Elkészült a londoni olimpia fáklyája - videó

  • VNA

Bemutatták a 2012-es nyári olimpiára készült olimpiai fáklyát, amelyet két keleti-londoni tervező, Edward Barber és Jay Osgerby álmodott meg.

Szerdán a londoni olimpiai szervező bizottsága bemutatta a 2012-es játékokra készített fáklyát. A 80 centiméter hosszúságú, kúp formátumú, aranyszínű fáklya borítása nyolcezer darab kis lyukat tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a láng ne csak felül, de oldalról, több irányból is látható legyen. „Azt szerettük volna, ha szép, de egyben egyszerű is lesz a külseje” - nyilatkozta a két tervező egyike, Jay Osgerby. A lyukak száma sem véletlen, amely utal arra a 8000 emberre, akik a tervek szerint az olimpiát megelőző londoni váltófutásban részt vesznek majd.

A fáklya alumíniumborítással került elkészítésre és emellett arra is ügyeltek tervezői, hogy könnyű legyen, hiszen a 70 napos fáklyaváltó nagy részében fiatalok futnak majd a végül 800 grammot nyomó tárggyal. A fáklya Nagy-Britanniába történő megérkezése után közel 13.000 kilométert tesz majd meg a szigetországban, mielőtt 2012. július 27-én megérkezik majd a londoni megnyitóra.