Amerikai foci

Az NFL-ről álmodik az egykori ausztrál focista

  • VNA

Az ausztrál foci karrier után éles váltással az NFL-ről álmodik Scott Harding, aki nem punter akar lenni, hanem a kőkemény erőpróbát jelentő wide-receiver posztot célozza meg magának.

Scott Harding, még az AFL-es korszakábanA tojáslabdával űzött sportágak (rugby, amerikai foci, ausztrál foci) között a labda formáján kívül kevés hasonlóság van, így hiába épít mind a három játék a fizikumra, ritka az átjárás közöttük. Az Ausztráliában nemzeti sportnak számító ausztrál fociban akadt már példa korábban arra, hogy valaki az ottani pályafutása után az Egyesült Államokban is karriert csinált. Az ausztrál foci karrier végén ugyanis például Darren Bennett, Ben Graham vagy éppen Sav Rocca is átrándult az NFL-be, igaz mindhárman a meglehetősen redukált feladatkört jelentő punter pozícióban játszottak és csináltak második karriert. A labda elrúgására specializálódott (és az utóbbi időben az erdélyi Meskó Zoltán NFL-es karrierje okán nálunk is nagyobb figyelmet érdemlő) poszton viszont nem a gyorsaságra és a fizikai erőre, hanem az ausztrál fociban is nélkülözhetetlen technikai ügyességre van szükség.

Éppen ezért számít bátor vállalásnak az, amit a Brisbane Lions és a Port Adelaide ausztrál foci csapatainak korábbi játékosa, Scott Harding a fejébe vett, aki nem punterként, hanem elkapóként (wide-receiver) szeretne karriert csinálni a tengerentúlon. A minimális játékidőt kapó punterekkel szemben ez a pozíció teljes embert kíván, hiszen a támadó gépezet fontos elemét alkotja, így az NFL-ben is sokan várják érdeklődve Harding esetleges érkezését. A 24 esztendős játékos 50 mérkőzést játszott korábban az ausztrál foci ligában (AFL), tavaly év végén pedig kikerült a Port Adelaide játékos keretéből, ezért döntött úgy, hogy szakágat vált. Felvette a kapcsolatot a korábbi AFL játékossal, Nathan Chapmann-el, aki profi focisták felkészítésében vállal szerepet az NFL csapatai számára.

Első lépésben ösztöndíjat kapott a Hawaii Egyetemre, ahol hamarosan felhívhatja majd magára az NFL-es csapatok játékos megfigyelőinek figyelmét is. „Nem akartam punter lenni. Azt mondtam Nathan-nek, hogy láttam a wide-receivereket a televízióban és úgy gondoltam, hogy én is tudok hasonlóan futni és ugyanígy elkapni, mint ők.„ – indokolta a váltást Harding. A siker egyelőre nem garantált, mint ahogy az amerikai média figyelme sem, amit jól mutat, hogy bár az ausztrál sport honlapok tele vannak Harding méltatásával, az NFL hivatalos oldalán még egyetlen cikket sem találhatunk az ő nevével.