EURO 2012

Gyenge csatárteljesítménnyel is megvan a kötelező győzelem

Juhász és Vanczák nem játszhat Svédország ellen

Gólzáporos győzelmet is arathattunk volna San Marinóban, azonban a gyengébb kapu előtti teljesítmény miatt "csak" 3-0-ra nyertünk. Mindenesetre a kötelező győzelmet és az érte járó három pontot megszereztük, talán csak a Juhász Roland és Vanczák Vilmos által összeszedett sárga lapok miatt bánkódhatunk, mivel a két védő ezek miatt nem léphet pályára a Svédország elleni hazai mérkőzésen.

Azonnal támadólag lépett fel a magyar válogatott, de az első percek komoly helyzetet nem hoztak. Az ötödik percben jutottunk el az első lehetőségünkig, ekkor Koman adott be a jobb oldalról, és az egyik hazai védőről középre perdült a labda, Szabics azonban csak a kapu fölé tudta pöccinteni.

Németh Krisztián kicsivel később már közelebb járt a gólhoz. Ezúttal Szabics beadására érkezett ő, a fejese Benedettiniben elakadt, de újra a csatár elé került a játékszer, aki gyorsan lőtt, és a bal kapufát találta el. Az első bal oldali akciónkat a 11. percben vezettük, ekkor Laczkó ívelt a hosszúra, ott azonban Koman Vladimir csúnyán a labda mellé rúgott, így az az alapvonalon kívülre pattant.

Szabics Imre lő a San Marino-Magyarország Eb-selejtezőn 2011 júniusában

A következő alkalommal már a hálóba találtunk, de az asszisztens - tévesen - lest jelzett. Ettől valószínűleg zavarba jött, ugyanis ezután egymás után kétszer is lesről engedte el a magyar csatárokat. Előbb Szabics mehetett egyedül, de nem próbált lőni, hanem gyengén középre játszott, amit a védők könnyedén tisztáztak. Később Németh már megpróbálkozott a lövéssel, de a kifutó Simoncini védeni tudott, majd a másik oldalon érkező Dzsudzsák az üres kapuval szemben nem tudta átvenni a labdát, így kimaradt a nagy lehetőség.

A folytatásban a hazai védelem néhány centi híján összehozott nekünk egy gólt, de végül szerencséjük volt, majd hiába jöttek a jónak tűnő beadások, mindig volt egy láb, amely menteni tudott a mieink elől. Sőt, a 31. perc elején San Marino eljutott az első helyzetéig, miután a középpályán egy felpattanó labdából sarokkal indították a két csatárukat, akik könnyedén lefutották Vanczákot és Liptákot. Szerencsére Vitaioli gyengén fejelt, így Király könnyedén fogta a labdát.

A következő időszakban meddő mezőnyfölényben voltunk, majd Szabics lőhetett volna gólt, de a jobb alsóra tartó kísérletét Simoncini szögletre ütötte. Aztán a sarokrúgás után Vanczák fejéről a hosszún ácsorgó Liptákhoz került a labda, és ő laposan a hosszúra lőtt, a játékszer pedig egy hazai lábról a kapuba pattant. (0-1)

Az első félidőben említésre méltó esemény már nem történt, a másodikat pedig a mindenkit megnyugtató második nyitotta: Dzsudzsák beadásából Szabics fejelt a kapuba. (0-2)

Sajnos túlságosan sikerült megnyugodnunk, eleinte csak semmiféle veszélyt nem tudtunk teremteni a hazai kapu előtt, aztán majdnem engedélyeztünk egy gólt az ellenfelünknek. A 68. percben Matteo Vitaioli kapott jó beadást a jobb oldalról, és nem sokkal fejelt a kapunk mellé. Vanczák és Király is verve volt. Ez felébresztette a csapatot, Szabics került újabb nagy helyzetbe, de megint rossz megoldást választott. Lövés helyett még egyet tolt a labdán, és éles szögből beadással próbálkozott, a védők azonban megint tisztáztak Németh elől.

Az ezt követő szögletből Lipták fölé fejelt, majd egy újabb sarokrúgásból jött a következő helyzetünk, ezúttal Juhász bólintott nem sokkal a kapu mellé. A nyomást fenn tudtuk tartani a folytatásban, de hiába húztuk jó szét a széleken San Marino védelmét, a beadásokra nagyon rosszul érkeztek a csatáraink. Talán ezt elégelte meg Dzsudzsák a 81. percben, amikor Király előreívelt labdájából két pattanás után kapura lőtt, azonban ő is csak oldalhálót talált.

Aztán Koman lövése után már jó oldalról érintette a hálót a játékszer, ami megpattant az egyik védőn, így Simoncininek nem volt esélye védeni. (0-3)

A véghajrában még Németh Krisztián is eltalálta az oldalhálót, majd Vanczák Vilmos fejelt mellé szögletből, de újabb gól már nem esett.

A kötelező győzelmet tehát megszereztük, esetleg amiatt kötekedhetnénk picit, hogy ebben a meccsben ugyanúgy benne volt a 8-0, mint az őszi, hazai mérkőzésben. De nem akarunk kötekedni, szép volt fiúk!

Eb-selejtező:

San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)
gólszerző: Lipták (40.), Szabics (48.), Koman (83.)

San Marino: Simoncini - F. Vitaioli (Alex Della Valle, 46.), Alessandro Della Valle, Benedettini, Vanucci - M. Vitaioli, Bollini (Bacciocchi, 80.), Cervellini, Marani (Berretti, 64.) - Mazza, Selva

Magyarország: Király - Vanczák, Lipták (Pintér, 87.), Juhász, Laczkó - Elek - Koman, Hajnal (Czvitkovics, 71.), Dzsudzsák - Németh, Szabics (Koltai, 84.)

A csoport másik mérkőzésén:

Svédország-Finnország 5-0 (3-0)

gól: Källström (12.), Ibrahimovic (31., 35., 53.), Bajrami (83.)

EURO 2012 selejtezők
E csoport
    M GY D V GK P
1 Hollandia 6 6 0 0 21-5 18
2 Svédország 6 5 0 1 20-6 15
3 MAGYARORSZÁG 7 4 0 3 18-13 12
4 Finnország 6 2 0 4 11-11 6
5 Moldova 6 2 0 4 7-9 6
6 San Marino 7 0 0 7 0-33 0

 

 

 

 

 

 

EURO 2012 selejtezők
Magyar válogatott mérkőzései
2010. szeptember 3. Svédország 2 - 0
Magyarország
2010. szeptember 7. Magyarország 2 - 1 Moldova
2010. október 8. Magyarország 8 - 0 San Marino
2010. október 12. Finnország 1 - 2 Magyarország
2011. március 25. Magyarország 0 - 4 Hollandia
2011. március 29. Hollandia 5 - 3 Magyarország
2011. június 7. San Marino 0 - 3 Magyarország
2011. szeptember 2. Magyarország   Svédország
2011. szeptember 6. Moldova   Magyarország
2011. október 11. Magyarország   Moldova