Úszás

Risztov Éva is olimpiai kvótát szerzett

  • MTI
megosztom

Risztov Éva is csatlakozott azokhoz a magyar úszókhoz, akik már a londoni ötkarikás játékok résztvevőinek tekintendők, mivel teljesítették a jövő nyári szerepléshez a nemzetközi szövetség (FINA) által előírt időt, az úgynevezett olimpiai A szintet.

A korábbi sokszoros vb- és Eb-érmes úszó, aki hosszú visszavonultság után két éve kezdte újra a versenyzést, de már nem az ötvenes medencében tempózók, hanem a nyíltvízi maratonisták mezőnyében, a minap régi terepén is kipróbálta magát - sikerrel: a május végi Szlovák Nagydíjon 800 méteren produkált londoni indulást érő időeredményt.   

"A 27-ei pozsonyi viadalon, ahol a 2003-as, 16:21.82-es országos csúcsomat 16:13.00 percre javítva győztem 1500 méteren, a másfél kilométer teljesítése után egy órával rajthoz álltam 800-on is - mondta hétfőn az MTI-nek Risztov, aki eddig magában tartotta ez utóbbi "titkát". - A célba 8:32.07 perc alatt értem be, s mivel az olimpiai A szint 8:33.84, mondhatom, ezzel Londonba úsztam magam."    

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola színeiben, Vajda Tamás irányításával versenyző Risztov a két műfajt egyelőre párhuzamosan viszi. A jövő hét végére például egy olaszországi 10 kilométeres viadal van tervbe véve, utána pedig - Debrecenben - június 22. és 25. között következik az 50-es normálmedencébe kiírt országos bajnokság, amelyen az 1500 és a 800 mellett 400 m gyorson is szerencsét próbál.   

Az "ötvenméteresek" közül amúgy - az időrendben első Risztov Éva után - az elmúlt szombat-vasárnapi, barcelonai nemzetközi versenyen Kapás Boglárka, Biczó Bence, Cseh László, Kis Gergő és Verrasztó Dávid úszta meg az olimpiai A szintet. Közülük Cseh és Verrasztó a legfrissebb FINA-világranglistán rögtön az élre került 400 m vegyesen: előbbinek nemcsak a katalán fővárosban, hanem a lajstromban is első helyet ért a 4:11.22 perces idő, míg utóbbi 4:11.71-gyel második. A férfi 1500 méteren Barcelonában 15:01.43 perces magyar csúccsal győztes Kis Gergő is nagyot lépett előre: ezzel az időeredménnyel a nemzetközi ranglétrán jelenleg az ötödik.

megosztom