Sportfogadás

Hasznos tanácsok focira fogadóknak!

A sportfogadás izgalmas világába próbálunk betekintést nyújtani most induló cikksorozatunkkal. Az első részben néhány támpontot szeretnénk nyújtani azoknak, akik futballmérkőzésekre szeretnének fogadni.

A 2011-es francia bajnok a Lille együttese ünnepli a győzelmet
Mérkőzés és mérkőzés között is óriási különbség lehet motivációban, hozzáállásban és a pályára lépő játékosok minőségében is. A következőkben egy kis segítséget próbálunk adni, milyen esélyekkel indulsz a fogadásban különböző típusú mérkőzések esetén, melyekre érdemes fogadni, és melyek, amik különösen kiszámíthatatlanok.

Bajnoki mérkőzések - egyértelműbb esélyek

Amennyiben fogadsz és kezdő vagy, érdemes először a bajnoki mérkőzésekre tenned a tétjeidet. Ez az a sorozat, ahol a csapatok a legjobb összeállításaikban lépnek pályára, itt tudod legpontosabban megtippelni előre az együttesek felállását. Ugyanis bajnoki mérkőzésen a legritkább esetben használnak rotációt az edzők, mert a hazai pontvadászat végeredménye döntően befolyásolja egy klub életét, a bajnoki helyezéseken rengeteg múlik. Az együttes jövőjét döntően befolyásolja, ha például kiesik a legfelsőbb osztályból, hatalmas szponzori, TV-közvetítési és egyéb pénzek úszhatnak el egy esetleges osztályváltással, amit a klubok próbálnak minden erejüket latba vetve elkerülni. Ugyanúgy, ahogy a kiesés elkerüléséért ádáz harcot vívnak a csapatok, a nemzetközi porondot érő pozíciókért is megy a küzdelem. A topbajnokságokban a táblázat első három-négy helyén végző csapat a Bajnokok Ligájában, a következő egy vagy kettő pedig az Európa Ligában indulhat, ami a presztízs mellett hatalmas pénzbevételt is jelent a kluboknak. Így nagyon kevesen kockáztatják meg, hogy egy-egy hazai kupa vagy akár nemzetközi mérkőzés miatt lemaradjanak az előkelő bajnoki helyezésről. Fontos szempont ugyanakkor a bajnokságban, hogy az adott mérkőzést egy válogatott összecsapás után rendezik-e néhány nappal. Egy-egy nevesebb csapat ugyanis gyakran az egész kezdőcsapatát nélkülözni kénytelen a hét közben, amíg a játékosok hazájuk válogatottjában szerepelnek. A közös gyakorlás hiánya, a sok utazás rossz hatással lehet még egy nagyobb klubnak is a soron következő bajnoki mérkőzésére. Ha tehát - az előbb elhangzottakat figyelembe véve - fogadsz, kezdd a bajnoki találkozóknál!

A hazai kupák kockázata

A bajnokság és a nemzetközi kupaszereplés kettős megterhelése miatt a hazai kupasorozatban a nagycsapatok gyakran pihentetik legjobbjaikat. Ilyenkor szoktak szerepet kapni azok a játékosok, akik például a bajnoki mérkőzéseken kevesebbet játszanak. Így sok nagycsapat alaposan felforgatott kezdőcsapattal lép pályára, megteremtve ezzel az esélyt az esélytelenebb, esetleg alsóbb osztályú együtteseknek, hogy nagy skalphoz jussanak. Fogadási szempontból a hazai kupasorozatok nem biztonságosak, sose tudhatod, hogy az esélyesebbnek vélt csapat milyen összeállításban fut ki a pályára, a kis csapatok pedig életük meccsére készülnek a nagyok ellen, és energiájukat megtöbbszörözi a nagyobb csapat kiütésének a lehetősége. Megfigyelések szerint ez a leginkább feladható sorozat a nagycsapatok körében, hiszen a megnyerése csupán Európa Liga-szereplést biztosít, márpedig Európa topcsapatai a Bajnokok Ligájában szerepelnek, ami rangosabb sorozat és a bajnokságban tudják csak kvalifikálni magukat. Érdemes szem előtt tartanod, hogy a hazai kupa az elődöntőktől vehető igazán komolyan, és innentől már fogadni is könnyebb rá. Amelyik csapat már bekerült a legjobb négy közé, közel érzi magához a kupagyőzelem lehetőségét, így a legjobbjait is beveti a végső győzelem reményében.

A Ligakupa kiszámíthatatlansága

Ligakupa nem minden országban van, akad, ahol a bajnokság elején rendezik meg, mint Németországban, ugyanakkor például Angliában és Magyarországon is egész idényen át tart. A fogadó számára a kockázat nagy, ugyanis az edzők, szinte kivétel nélkül a kísérletezésre használják fel a ligakupát, fiatalok vagy kevesebbet szereplő játékosok lépnek pályára szinte az összes csapatban. Magyarországon ennek a sorozatnak a látogatottsága is szerény, többnyire nem esik sok gól az összecsapásokon. A ligakupa-győzelem azért sem jelent motivációt, mert a győztes csapat csupán pénzjutalmat kap. Míg a bajnokság BL, a nemzeti kupa EL szereplést ígér, a ligakupa nem kecsegtet nemzetközi megmérettetéssel (kivétel Anglia, ahol a győztes az Európa Ligában indulhat).

A Bajnokok Ligája nagy presztízse

A Bajnokok Ligája a világ legmagasabb színvonalú klubsorozata, ami minden csapat számára óriási kitörést és eurómilliókat jelent. Amíg egy klubnak van esélye továbbjutni a BL-ben, addig számíthatsz rá, hogy a legjobb összeállításában fog pályára lépni. A nagy kluboknak nem jelent gondot bővebb keretet tartani azért, hogy mind a bajnokságban, mint a Bajnokok Ligájában azonos színvonalon tudjanak szerepelni. Ugyanakkor érdemes vigyáznod a BL-mérkőzések esélyeivel, mert a kisebb országok képviselői - akik például toronymagasan vezetik hazájuk bajnokságát -, egy-egy kiemelt összecsapásra óriási erőket képesek mozgósítani, egy topbajnokságból érkező csapat ellen, különösen hazai pályán, mindent kiadnak magukból a pontszerzés érdekében, így sokszor meglepő eredmények is születhetnek.

Az Európa Liga kettőssége

Az Európa Ligát gyakran hívják a csalódott csapatok sorozatának, hiszen közel sincs olyan rangja, mint a BL-nek, és megközelítőleg sem lehet annyi pénzt keresni vele. Mondhatjuk azt, hogy minden csapat a Bajnokok Ligájára hajt, de sokaknak csak az EL marad. Ennek megfelelően fogadási szempontból sem könnyű megközelíteni a sorozatot, hiszen ahány ország, annyi féle felfogás van az Európa Ligával kapcsolatban. Az európai rangsorban a topligák (Anglia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország) mögött szereplő bajnokságok (Hollandia, Belgium, Portugália) csapatainak ez egy kiugrási lehetőség, ők szinte kivétel nélkül a legjobb összeállításukban szerepelnek a sorozatban. A nagy bajnokságok csapatairól ez nem mindig mondható el, az olaszok klubok egy része például következetesen legjobbjaik nélkül lép pályára az EL-ben. Ebben közrejátszhat az is, hogy az Európa Liga-mérkőzések többnyire csütörtökön vannak, így az ott pályára lépő játékosok a hétvégi bajnokira nem mindig kerülnek 100%-os állapotba. Amit azonban a hazai kupasorozatról leírtunk, az itt is érvényes, amint a klubok tovább és tovább menetelnek a végső győzelem felé, úgy érdemes komolyabban venni fogadási szempontból is a mérkőzéseiket, hiszen ekkor már feltehetően a legjobb összeállításukban lépnek pályára. Példaként felhozhatjuk a Fulham 2009-2010-es idényét, amikor a bajnokságban már a nemzetközi porondot jelentő helyekre nem tudtak odaérni, és a kiesés veszélye sem fenyegette őket, így a kijelölt cél az Európa Liga megnyerése lett, ahol csak a döntőben maradtak alul az Atletico Madrid ellen.

A felkészülési mérkőzések bizonytalansága

A nyári és a téli felkészülés során gyakran játszanak egymással felkészülési mérkőzéseket a klubcsapatok, míg a bajnokság el nem kezdődik. Fogadási szempontból ezek a legnehezebb meccsek, ugyanis nem tudjuk előre kiszámolni, melyik edző, milyen összeállításban küldi pályára a csapatát. Többször előfordul, hogy a szakvezető a kezdőcsapatnak edzést tart, míg a tartalékok játsszák a felkészülési meccset. Ilyenkor nagy bajban vagy, ha az adott csapat győzelmére fogadtál! Felkészülési mérkőzésekre tehát csak a pontos összeállítás tudatában fogadj!

A válogatott mérkőzések változatossága

A válogatott mérkőzések lélektana egészen más, mint a klubcsapatokéi. A válogatott barátságos mérkőzések fogadási szempontból fokozottan kockázatosak. A szövetségi kapitányok ezeken az összecsapásokon többnyire kísérleteznek, újoncokat avatnak, vagy a második félidőre a kezdőcsapat felét lecserélik. A végeredményre fogadni elég nagy merészség, még akkor is, ha sok összecsapás egy mindenkinek megfelelő döntetlennel végződik.

A nemzeti válogatottak Európa vagy világbajnoki selejtezői egészen más megítélés alá esnek. Nagyrészt előre kalkulálható eredmények születnek, persze mindig figyelned kell a csoport aktuális állását. A különböző válogatottak eltérő módon állnak hozzá egy-egy összecsapáshoz. Jellemző, hogy az olasz válogatott mindig csak a selejtezők végén kvalifikálja magát, addig az egyszerűbbnek tűnő mérkőzéseken is csak szenvednek, hazai pályán gyakran kínos döntetleneket játszanak, akár kiscsapatok ellen is. Az ellentétük a német, vagy a holland nemzeti csapat, amelyik szinte minden selejtezősorozatban elsőként vívja ki a továbbjutást és folyamatos győzelmekkel menetelnek előre. Fogadási szempontból a selejtezősorozat mérkőzései tehát ideálisak.

Egy külön fejezet a válogatott mérkőzések kapcsán, hogy a nagy tornákra (Eb, vb) hogyan érdemes fogadni. Legutóbb a 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt is megvoltak a torna nagy favoritjai, de nem jött be igazán a fogadóirodák esélylatolgatása. Ugyan a keretek alapján valóban Argentína és Brazília számítottak a fő esélyesnek, de miután az ő sztárjátékosaik 60-70 mérkőzéssel a lábukban érkeztek meg a tornára, pihenés nélkül az idény utolsó részét már sem fizikailag, sem mentálisan nem bírták (más kérdés, hogy a hasonló cipőben járó spanyoloknál vagy németeknél ez nem okozott problémát). Ha fogadsz, ezeket a tényezőket is számításba kell venned, hiszen sokszor nem a játékoskeret minősége dönti el az adott mérkőzést, hanem a futballisták frissessége. Általánosságban a nagy tornákról is elmondható, hogy amelyik csapat az elején botladozik, később sikeres lehet (lásd Spanyolország), amelyik pedig már a torna elején topformában játszik, az gyakran a végére kipukkad (lásd Argentína). Egy-egy hosszabb torna kapcsán a folyamatokat is észre kell venned, ha okosan akarsz dönteni!

Az útmutatónkból látható, hogy mennyi aspektusból kell egy-egy mérkőzést megközelítened ahhoz, hogy fogadásaidnál megfelelő döntéseket hozz. Érdemes előbb a könnyebben megtippelhető mérkőzésekkel kezdened, mint a nemzeti bajnokságok vagy a Bajnokok Ligája összecsapások, és később, ha érzel magadban elég bátorságot, kellő körültekintéssel más típusú mérkőzések fogadásában is sikeres lehetsz.