Atlétika

Tyson Gay 9,79-cel üzent a riválisoknak

  • MTI
megosztom

Noha a eugene-i Gyémánt Liga-viadalon a jamaicai Steve Mullings 9.80 mp-cel győzött, mégsem ő vezeti szombattól a férfi 100 m ranglistáját, miután az amerikai Tyson Gay egy clermonti versenyen 9.79 mp-cel győzött.

A világ második leggyorsabb emberének számító Gay kiváló rajt után fokozatosan húzott el riválisaitól és nyert biztosan, ideje pedig mindenképpen figyelmeztető lehet a világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt számára, aki kedden Ostravában és múlt csütörtökön Rómában is "csak" 9.91 mp-cel győzött.

A Clermontban rendezett verseny ugyan sokkal kisebb szabású volt mint a Gyémánt Liga eugene-i állomása, a mezőny nem volt gyenge, Gay mögött a jamaicai Nickel Ashmeade 9.96 mp-cel lett második, a trinidadi Keston Bledman pedig 9.99-cel harmadik.

Noha Gay eredménye jobb, mint Mullings futása, a Eugene-ban futott férfi 100 sokáig emlékezetes marad, mivel hatan futottak 10 mp-en belül, de még a nyolcadik is 10.02 mp-cel ért célba. A nagy visszatérő, a 2004-es olimpiai bajnok, s négyéves eltiltása után tavaly óta ismét versenyző amerikai Justin Gatlin például hiába futott 9.97 mp-et, csupán a hatodik helyet szerezte meg. A július 30-án Budapesten sorra kerülő Gyulai István emlékverseny két meghívottja, az amerikai Darvis Patton és a jamaicai Michael Frater pedig egyaránt 9.94 mp-cel zárt, de ez sem volt elég a - képzeletbeli - dobogóhoz, előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett.

Eugene-ben a női vágtázók is parádéztak: az amerikai Carmelita Jeter "válaszolt" jelenlegi legnagyobb riválisának, a jamaicai Veronica Campbell-Brownnak, aki kedden Ostravában 10.76-ot száguldott, s érte el az év legjobbját. Jeter ugyanis egészen fantasztikus 100-at produkált szombaton, s minden idők hetedik leggyorsabb futásával, 10.70 mp-cel nyert. A riválisai is gyorsak voltak, és sokat elárul a viadalról, hogy az olimpiai és világbajnoki címvédő jamaicai Shelly-Ann Fraser 10.95 mp-cel csak a negyedik lett.

megosztom