Sífutás

Már most betelt a 2012-es Vasa-futás mezőnye

  • VNA

Minden korábbi esztendőnél hamarabb, már május végére betelt a jövő évi Vasa-futás (Vasaloppet) sífutó verseny 90 km-es távjának nevezési listája.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak a sífutó tömegversenyek, ahol rendre népes mezőnyök indulnak. A világ legismertebb és leghosszabb ilyen jellegű versenye a svédországi Vasa-futás (Vasaloppet), ahol közel 15.000 sífutó teljesíti évről-évre klasszikus stílusban a legendás 90 km-es távot Mora és Salen között. Az idén két magyar sífutó által is teljesített futam 2012-es kiírásán 15.800 főben határozták meg a nevezési maximumot, amely létszám már május végére betelt. Az elmúlt három évben már nagyon hamar (2009. november 14., 2010 augusztus 25., 2011. május 30.) betelt a nevezési lista, így méltán lehetnek büszkék a svéd szervezők.

„Nagyszerű érzés, hogy már most ennyi ember döntött úgy, hogy velünk lesz a 2012-es versenyen is. Sajnáljuk azokat, akik nem regisztráltak időben, de még mindig ott van számukra a lehetőség arra, hogy az Öppet Spar-on induljanak. Számítottunk rá, hogy már a nyár közepén betelhet a létszám, de úgy tűnik, hogy sokan már a májusi fizetésükből áldoztak a nevezési díjra, hiszen júniustól drágábban nevezhettek volna a versenyre.„ – nyilatkozott a versenyigazgató Jonas Bauer. Az általa említett verseny, az Öppet Spar (magyarra fordítva „nyitott nyom”) a Vasaloppet előtti hétvégén kerül lebonyolításra, amikor a hagyományos verseny tömegrajtos startjával ellentétben egyéni indítással bárki teljesítheti az embert próbáló 90 km-es távot.