Vélemény

A Renault-nak nagyon hiányzik Kubica

  • Kele János

Hiába kezdte bravúrosan az évet a Renault Formula-1-es csapata, mostanra kissé elfogyott a nagy lelkesedés - a legutóbbi futamon például mind Nick Heidfeld, mind Vitalij Petrov kénytelen volt a középmezőnyből elrajtolni. Vajon tényleg ennyire hiányzik Kubica?

A csapatfőnök Eric Boullier szerint mindenképpen. „El sem tudják képzelni, mennyire hiányoljuk Robertet” - idézi a francia szakembert a L’Equipe. Mostanra tehát a csapatvezetés hivatalosan is elismerte azt, amit már minden szurkoló, szakember, és egyszerű laikus észrevett: Robert Kubica nélkül a Renault félkarú óriás csupán, semmi több.

Pedig a szezon nem így indult, az első téli teszteken mindenkit meglepett a rendhagyó kipufogó-rendszerével, s mivel az elgondolás életképesnek bizonyult, a legtöbb rivális csapat azonnal el is kezdte másolni a megoldást. Akkoriban úgy tűnt, Kubicával együttműködve nyerő csomagot alkothat a francia márka - és valljuk meg, rá is fért volna a siker már a Reanult-ra, hiszen éppen 2009, Alonso távozása óta várnak a futamgyőzelemre...

Úgy tűnt tehát, hogy minden sínen van, Kubica tavaly elképesztően jó formát mutatott, nemegyszer egy egész sor gyorsabb autót előzött meg a futamokon, és végzett nagyon biztató dobogós helyeken. Monacóban az első sorból indult például, mindezt pedig úgy, hogy többek között maga mögé utasította a vb-címet később megszerző Sebastian Vettelt, és az azt csak az utolsó futamon elbukó Fernando Alonsót is. A csomag - bár érezhetően gyengébb volt, mint néhány közvetlen riválisé - jó kiindulási alapot nyújtott 2011-re; és egészen addig az ominózus februári napig úgy is tűnt, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van a Renault-nál.

Robert Kubica egy Forma-1-es teszten a Renault-val 2011 februárjában

Ám akkor bekövetkezett a balszerencsés baleset, a nagy gépezet legfontosabb csavarja, a vezérpilóta pedig hónapokra kiesett. A vezetőség úgy döntött, Nick Heidfeld fogja pótolni a lengyel futamgyőztest - én úgy mondanám inkább csak helyettesíti, lévén pótolni egyszerűen lehetetlen.

És itt nem azzal van a gond, hogy Heidfeld vagy Petrov ne lenne elég gyors a versenyeken vagy az edzéseken (na, jó, időnként azért ez is probléma), sokkal inkább az, hogy egyikük sem képes olyan szinten hatással lenni a csapatra, mint azt korábban Kubicától megszokhattuk. Maga Boullier ismerte el a napokban a L’Equipnek adott interjújában, hogy Kubica nem pusztán a pályán, hanem azon kívül is rendkívüli módon hiányzik a csapatnak: „Ő egy fantasztikus versenyző, de ha lehet, talán még jobb vezér. Pontosan tudja, mit vár tőle a csapat, és cserébe a környezetével is egyértelműsíti, hogy mit kér a tökéletes teljesítmény érdekében. A csapat vakon megbízott benne, bármit is kért, vagy tett, mi tisztában voltunk vele, hogy az a megfelelő döntés az adott helyzetben” - magyarázta Boullier.

És itt van a kutya elásva: bár Heidfeld mindig is nagyon gyors és megbízható pilótának számított, valahogy sosem volt képes arra, hogy tartósan maga mögé állítson egy egész csapatot. Talán így fordulhatott elő, hogy egy szezon alatt teljesen elhomályosította őt a Saubernél Räikkönen; talán így eshetett meg, hogy a Williamsnél sem tudott gyökeret verni huzamosabb ideig; és talán ez az oka annak is, hogy Kubica miért tudott fölébe kerekedni a BMW-s időkben. Aligha túlzok, ha kimondom: kettejük között a pályán volt a legkisebb különbség.

Kubica igazi egyéniség. Ha kell, odaadó, ha kell szorgalmas, ha kell barátkozik, ha viszont kell, akkor képes nagyon keményen és eredményesen dolgozni a csapat sikeréért. Csak a legritkább esetben hibázik, sosem hagyja cserben azokat, akik érte dolgoztak egy szezon folyamán.

Egy szó, mint száz: Kubicával a Renault igazi nagycsapat volt. Nélküle egyre inkább középszerűnek tűnik...