Euro 2012

Meglepte az angolokat Svájc a Wembleyben

Az angol válogatott nem bírt Svájccal az Európa-bajnoki selejtezősorozat G-csoportjának szombati mérkőzésén: Ottmar Hitzfeld csapat 2-0-ra is vezetett két furcsa szabadrúgásgóllal a Wembleyben, és bár az angolok ugyan kiegyenlítettek, de nem lehetnek elégedettek. Fontos pontokat herdáltak el, és súlyos védelmi hibákat vétettek. Ráadásul csoportelsőségüket is elveszíthetik, amennyiben Montenegró este legyőzi Bulgáriát.

Darren Bent (9) ziccert hibázott Svájc ellen

A sváciak domináltak meglepetésre az első félidőben, amire ráfizettek az angolok, duplán is: Tranquillo Barnetta két furcsa góllal szerzett kétgólos előnyt a vendégeknek: előbb a 32. percben 20 méterről, balról végzett el szabadrúgást, a labdába senki sem ért bele, Joe Hart és a védők is beadásra számítottak, a labda a hálóban kötött ki (0-1). Rio Ferdinand fejelt volna bele, de elvétette, valószínűleg is is megzavarta a kapust, akinek azért így is védenie kellett volna. Három perccel később a Bayer Leverkusen középpályása 18 méterről, balról, éles szögből lőtt szabadrúgást, megintcsak egyből kapura, a Walcott-Milner sorfalból utóbbi kimozdult, a labda a lyukat megtalálva jutott a hálóba, Hart lábával csak beljebb segítette (0-2).

Égtek az angolok a Wembleyben, a reményt Wilshere és Lamprad hozta vissza pár percen belül: előbbit buktatta a tizenhatoson belül Arsenalos csapattársa, Johan Djourou, a büntetőt Lampard értékesítette (1-2). 2-1-es vendégelőnnyel vonultak szünetre a csapatok, pörgős, izgalmas első félidőt követően.

Az iram nem csökkent a második felvonásban sem, Capello legénységének hajtania kellett, ha nem akarta elveszíteni a csoportelsőségét. Nyomtak is Terryék, a csereember Ashley Young kiegyenlített az 51. percben: Milner beadása után Baines mellel tálalt Young elé, aki balról lőtte ki a hosszú alsót (2-2).

Ezután a harmadik gólért és a vezetésért hajtottak az angolok, de a svájci védelem állta a sarat, és Hart sem unatkozott kapujában. A 71. percben Young lövése kipattant Benaglio kapusról, az ismétlést Darren Bent fölérúgta ziccerből. A 80. perc környékére kisé leült a meccs, a 92. percben Mehmedi centikkel vétette el a kaput, egy perccel később Sturt Downing az oldalhálót találta el. A 2-2-es végeredménnyel nem lehetnek elégedettek az angolok, Montenegró Bulgária elleni győzelme esetén a csoport második helyére szorulnának a Háromoroszlánosok. Másrészt Anglia két potyaszagú gólt is kapott, a védelem nem állt biztos lábakon.

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport:
Anglia-Svájc 2-2 (1-2)
Gólszerző: Lampard (37. - tizenegyesből) A. Young (51.), illetve Barnetta (32., 35)

Később: Montenegró-Bulgária 20:30

A csoport állása: 1. Anglia 11 pont/5 mérkőzés (11-3), 2. Montenegró 10/4 (3-0), 3. Svájc 5/5 (7-7), 4. Bulgária 4/4 (1-5), 5. Wales 0/4.