Női Kosárlabda Eb-pótselejtező

A finnek ellen sem botlottak a magyarok

  • MTI
megosztom

A magyar női kosárlabda-válogatott 65-51-re legyőzte szombaton Finnországot a Sopronban zajló Európa-bajnoki pótselejtezőtorna második játéknapján, ezzel továbbra is százszázalékos.

Eredmény, 2. forduló:
Magyarország-Finnország 65-51 (18-15, 19-11, 11-10, 17-15)
A legjobb magyar dobók: Horti 18, Honti 13, Fegyverneky 12
 
Tiina Sten (b) és Horti Dóra küzdelme. Horti a legeredményesebb magyar volt a finnek ellen A nyitónapon a hollandokat 68-39-re legázoló magyarok 2-0-ig vezettek a Bulgária feletti győzelemmel kezdő finnek ellen, akik közelről és távolról is eredményesen "tüzeltek", és hét pontra megléptek (6-13). Székely Norbert szenzációsan védekező együttese azonban egy 10-0-ás rohammal fordított - főként Horti Dóra és Honti Kata révén -, a vendégek négy percen át nem találtak a gyűrűbe. A folytatásban is kevés északi akció végződött kosárral, a túloldalon csak Heta Korpivaara volt veszélyes, így hamarosan 13 pontra nőtt a hazai előny (35-22). A nagyszünetben 37-26 volt az állás, Horti ekkor 11 pontnál tartott.  

Fordulás után a torna második legidősebb játékosának, a 34 éves Taru Tuukanennek a sérülése keltett némi riadalmat, a 16 pontos különbségnek köszönhetően egyéb izgulnivaló ekkor már nem akadt. Az utolsó játékrész 48-36-ról indult, mivel jelentősen visszaesett a házigazdák dobószázaléka, a 13 addigi triplakísérletből egy sem hullott a kosárba. A 31. percben aztán Vajda Anna "törte meg a jeget" egy hármassal, a finnek mégis visszazárkóztak nyolc pontra (53-45), a szövetségi kapitány pedig időt kért. Az intelmek hatására ismét Honti és Horti vette vállaira a csapatot, Raksányi Krisztina pedig a legjobbkor dobott triplát, így a magyarok végül magabiztos győzelmet arattak, és két forduló után százszázalékosak.

A nemzeti csapat vasárnap 18 órától Ukrajnával találkozik.

Székely Norbert szövetségi kapitány értékelése: "A finnek kulturáltan játszottak, nagyon örülök az újabb győzelemnek. Ilyen az európai kosárlabda: izzadságszagú és tele van szívvel. Remélem, el tudunk számolni hatig, azaz meccselhetünk majd a másik csoportgyőztessel az Eb-ért."

Később: Ukrajna-Bulgária 20:15

megosztom