Roland Garros

Djokovics kikapott - Federer törte meg a szerb sorozatát

  • VNA

Roger Federer vetett véget Novak Djokovics 43 mérkőzéses győzelmi sorozatának, a svájci négy szettben győzte le az idén eddig verhetetlen szerbet.

Federer törte meg a nagy sorozatot - Fotó: AFP

Parádés mérkőzést hozott a Roland Garros második elődöntője, ahol az egykori világelső Roger Federer megtörte Novak Djokovics idei veretlenségi sorozatát. A több mint három és fél óráig tartó találkozó végén ezzel az is eldőlt, hogy továbbra is Rafael Nadal marad a világelső. A mérkőzésre ugyanis úgy állhatott oda az idén 41 (összességében 43) mérkőzés óta veretlen Djokovics, hogy amennyiben győz, akkor hétfőtől átveszi a vezetést Rafael Nadaltól a világranglistán. Az első játszmában Djokovics brékelőnybe került, de 4-2-es előnyét nem tudta megőrizni, 6-6 után a rövidítésben pedig Federer volt a koncentráltabb.

A második játszma első bréklabdája Djokovicsé volt, de mégis a 2009-es Roland Garros-bajnok svájci volt az, aki elsőként vette el ellenfele adogatását. Ez a brék később döntő is lett, így Federer közel kétórányi játék után kétjátszmás előnybe került. A szett végére azonban Djokovics érezhetően belelendült, így nem volt meglepetés, hogy a harmadik szettben már ő volt a domináns. Egy korai bréknek köszönhetően Djokovics 6-3-mal tudott szépíteni. A közeledő sötétedés miatt kérdéses volt, hogy a negyedik szettet mennyi ideig lehet játszani, de az sejthető volt, hogy amennyiben ezt a játszmát is a szerb nyeri, akkor a mindent eldöntő ötödik szettre már csak szombaton kerülhet sor.

A negyedik játszma elején mindketten nagyon koncentráltan adogattak, és a fogadó szinte alig-alig ért el pontot. A kilencedik gémben aztán Federer keze remegett meg először, elbukta az adogatását, de rögtön utána visszavette azt, sőt újra hozta a sajátját is, így 6-5-ös előnyénél Djokovicsnak a mérkőzésben maradásért kellett szerválnia. A szerb, ha nehezen is, de hozta a szerváját, így ismét jött a rövidítés. Ebben Federer vezetett végig, aki 6-3-as előnyénél három mérkőzéslabdához jutott. Az első kettőnél Djokovics adogatott és hárította is mindkettőt. A végén azonban Federer egy ásszal (!) zárta le a találkozót és Djokovics 43 mérkőzéses győzelmi szériáját.

Érdekesség, hogy ezzel Djokovics nem tudta beállítani John McEnroe 1984-ben elért rekordját, aki 27 évvel ezelőtt 42 győztes mérkőzéssel kezdte az évet. Az amerikai játékost akkor éppen a Roland Garros döntőjében állította meg Ivan Lendl. Most Federer lett a nap hőse, aki ezzel egyben azt is jelezte, hogy bár idén mindenki Nadalról és Djokovicsról beszélt a francia bajnokság előtt, ő is versenyben van. A teniszínyencek pedig már várhatják a vasárnap délutáni Nadal-Federer döntőt, amelynek komoly múltja van már a Roland Garroson, hiszen a spanyol korábban háromszor is (2006, 2007, 2008) legyőzte már Federert a fináléban, és első, 2005-ös győzelmekor is jobbnak bizonyult a svájcinál, akkor az elődöntőben.

Roland Garros elődöntő

(3) Roger Federer (svájci) - (2) Novak Djokovics (szerb) 7-6, 6-3, 3-6, 7-6

A mérkőzés legszebb jelenetei