Atlétika

A vitatott nemű Semenya visszatért, és élvezi az életet

A női 800 méteres síkfutás világbajnoki címvédője, Caster Semenya visszatért a versenypályára, és elmondása szerint az elmúlt két év viharai után jobban élvezi a futást és az életet, mint valaha.

Caster Semenya

"Mindent meg tudok csinálni bármilyen sportágban, kivéve az úszást" - mesélt életéről a Pretoria Egyetem 20 éves hallgatója, aki szombaton első helyen végzett az IAAF World Challenge sorozat dakari versenyén.

A dél-afrikai futónő 2009-ben első lett a berlini világbajnokságon 800-on, de nemi hovatartozását a sajtó, a nemzetközi közvélemény, végül a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) is megkérdőjelezte, így nemvizsgálatra kötelezte és a döntéshozatalig felkérték Semenyát, hogy ne induljon versenyeken. Az IAAF 2010. július 6-án szakértői vélemény alapján visszaadta versenyzői engedélyét. A közel 11 hónapos kihagyás után Semenya nem vállalta az indulást a júliusi junior vb-n.

"Nem nevezném rémálomnak, mert túléltem. De amikor láttam a versenyeket a tévében, nagyon frusztráló volt. A futás jelent nekem mindent. Ha nem futhatok, nem vagyok boldog."

Semena elmondta, hogy gyermekkorában a focit, a karatét és a bokszot is kipróbálta, de a futás lett a szenvedélye. "A futás teljesen más. Üldözöl valamit, de nem látod, hogy mit, csak futsz előre."

"Az élet visszatért a régi kerékvágásba" - mondta az atléta, aki szombaton rajhoz áll a Gyémánt Liga-sorozat eugene-i állomásán, az idei fő célja pedig természetesen a tegui világbajnokság.

"Azt hiszem, meg tudom védeni a címemet, de ez a koncentrációmtól függ majd. Nem mondhatom, hogy jelenleg fizikailag alkalmas vagyok erre, de szellemileg igen."

A futónőt edzője, Michael Seme is dicsérte. "Észrevettem már az elején, hogy nem az a lógós típus. Még akkor sem adta fel, ha utolsóként halad át a célvonalon, vagy ha sírt a fájdalomtól."