DVSC-TEVA

30 milliós kártérítést kap az ifjúsági csapat egykori játékosa

  • MTI
megosztom

Harmincmillió forintos kártérítést kap orvosi műhiba miatt a DVSC ifjúsági csapatának egykori focistája, akit egy edzésen szerzett sérülése után megműtöttek a megyei kórházban, de sebe elfertőződött, így abba kellett hagynia a labdarúgást.

Koszta János ismertette: az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság csaknem 100 millió forintos, rekord összegű kártérítését csökkentette a táblabíróság Csikiné Gyuranecz Márta vezette tanácsa.

A volt játékos 2002 augusztusában, 19 évesen lett a DVSC igazolt játékosa. Két héttel a leigazolása után szerezte térdsérülését, 2002 decemberében műtötték, majd azonosították a fertőzést. Ezután a kezelése gyakorlatilag folyamatos volt, rendszeresen járt gyógytornára és vizsgálatokra, de állapota nem javult. Az orvosok az állapotát véglegesnek minősítették, így labdarúgó-pályafutását abba kellett hagynia.

Az elsőfokú eljárásban számos szakértőt hallgatott meg a bíróság, többek között igazságügyi pszichológus szakértőt, igazságügyi könyvszakértőt, sportközgazdászt, labdarúgóedzőket, és megkereste a Magyar Labdarúgó Szövetséget is. A maradandó egészségkárosodás ügyében januárban meghozott ítélet alapján a kártérítés egy összegben fizetendő összege csaknem 40 millió forint, ehhez jött volna még a játékos 35 éves koráig járó havi 500 ezer forintos havi járadék.

A Debreceni Ítélőtábla tanácsának állásfoglalása szerint az valószínűsíthető, hogy a felperes labdarúgóként dolgozott volna, arra azonban nem lehet megalapozott választ adni, hogy milyen szinten. (A játékos ügyvédje az elsőfokú eljárásban többször hangoztatta: ha külföldi játékos lehetett volna belőle, akkor az első fokon megítélt összeg elenyészőnek tekinthető.)

A jogerős ítélet szerint a kártérítés összege 17 millió forint, ehhez hozzájön a 35 éves koráig járó havi 150 ezer forintra leszállított járadék. A felperesnek járó összeget a Kenézy kórházat üzemeltető Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak kell kifizetnie.

megosztom