FIFA

Blatter a volt amerikai külügyminisztertől vár tanácsokat

  • MTI
megosztom

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének szerdán újabb négy évre megválasztott 75 esztendős Sepp Blatter a volt amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger, továbbá a hollandok élő futball-legendája, Johann Cruyff segítségére is számít a bejelentett reformok megvalósításában, a FIFA erkölcsi megtisztulásában.

A FIFA svájci első embere maga jelentette be, hogy levélben fordult Kissingerhez, azt kérve tőle, működjön közre a világfutball irányító testületében meglévő problémák felkutatásában. Blatter azt is mondta, hogy a 88 esztendős ex-diplomata elfogadta a felkérést, és kész részt venni a "bölcsek tanácsának" munkájában.

Kissinger, aki 1973 és 77 között külügyminiszterként Richard Nixon, majd Gerald Ford elnököt is szolgálta, a labdarúgás régi híveként van elkönyvelve. Többek között szerepet vállalt az Egyesült Államok - amúgy végül sikertelen - pályázatában, amelyet a 2022-es vb rendezési jogának elnyeréséért nyújtottak be az amerikaiak.

Blatter rajta kívül ugyancsak támogatást kért a holland labdarúgás ikonjának számító egykori kiváló játékostól, majd sikeres edzőtől, Johan Cruyfftól is. Neki abban a bizottságban szánna kiemelt szerepet, amely arra hivatott, hogy segítségével a FIFA mielőbb kievickéljen a megvesztegetési botrányok okozta helyzetből.

megosztom