Tenisz

Ranglista pontok is járnak az olimpiai győzelemért

  • VNA

A londoni olimpia tenisz versenyei során az érmek mellett világranglista pontokért is küzdenek majd a világ legjobb játékosai.

Azt már régóta lehet tudni, hogy a 2012-es nyári olimpia tenisz tornáját Wimbledonban rendezik meg. Az viszont csak szerdán derült ki, hogy a 2012. július 28-a és augusztus 5-e között sorra kerülő tenisz versenyeken nem csak az érmekért, de világranglista pontokért is küzdenek majd a játékosok.  Londonban is hasonló rendszer lesz majd érvényben, mint az előző három olimpián, amellyel a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a profi játékosok szakszervezete (ATP) azt szeretné elérni, hogy a legjobbak is részt vegyenek az ötkarikás játékokon.

„Ez egy nagyszerű hír az olimpiai rendezőknek és a játékosoknak is. Biztosak vagyunk benne, hogy a londoni versenyek még a pekingi tenisz torna sikereit is felül fogják múlni.” – nyilatkozta Francesco Ricci Bitti, az ITF elnöke. A mostani megállapodás értelmében az olimpiai torna férfi győztese 750, a női pedig 685 pontot kap a ranglistán. A londoni olimpián egy nemzetből maximum négy játékos indulhat nemenként (egyéniben maximum három fő + egy páros), a kvalifikációs helyek nagy részét pedig a jövő júniusban érvényes világranglista alapján osztják ki.