Országúti kerékpár

Evans megdöbbent Contador doppingügyének halasztásán

  • MTI

Cadel Evans, a Tour de France kétszeres második helyezettje elámult azon, hogy Alberto Contador doppingügyének meghallgatását augusztusra halasztották, így aztán a francia kerékpáros körverseny háromszoros bajnoka indulhat a júliusi viadalon.

"Ha ártatlan, akkor remélem, ezt be is bizonyítja. Ha pedig bűnös, akkor rászolgált a büntetésre. Miért tart ilyen sokáig az ügy?!" - mondta Evans, aki 2007-ben Contador, 2008-ban pedig Carlos Sastre mögött lett második a Touron. Hozzátette: azt sem érti, sportágában miért fordulhatnak elő ilyen jellegű időhúzások, más sportágban viszont gyorsan megoldják az ügyeket.

Az első ausztrálként 2009-ben országúti világbajnok, idén a Tirrén-Adria, valamint a Romandiai körversenyen is győztes Evans hangsúlyozta: mindezekkel együtt saját magára és csapatára figyel, és hisz magában, hogy Contadort le tudja győzni a Touron, mert riválisa is "csak egy ember".

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden jelentette be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem a jövő héten, hanem csak augusztus elején tartják meg Contador meghallgatását, aki így indulhat a július 2-án rajtoló Tour de France-on. A vasárnap Giro d'Italiát nyerő spanyol bringás ügyvédei kérték a CAS-t, hogy halassza el az eredetileg június 6-8-ra kitűzött tárgyalást, hogy megfelelően fel tudjanak készülni.

A világ jelenlegi legjobb országúti kerékpározójának a tavalyi Touron adott mintájában klenbuterol nyomaira bukkantak. A sportolót azonban hazája szövetsége felmentette, miután bizonyítottnak látta, hogy szennyezett marhahússal került a szervezetébe a tiltott anyag. A spanyolok februári döntése ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-hoz.