NFL

Bizonytalan a szezon, de ez nem érdekli a szurkolókat

  • VNA

Bár hatalmas a bizonytalanság az amerikai foci liga (NFL) következő szezonja körül, a szurkolók mégis vevők az éves bérletekre.

Már közel három hónapja tart az NFL-ben a lock-out (a játékosok és a tulajdonosok megegyezésének hiányában fennálló köztes jogi állapot), de a 2011-es szezonra szóló bérleteket mégis viszik, mint a cukrot. Az amerikai foci szerelmesei ugyanis bíznak benne, hogy végül lesz megállapodás és az ősztől is láthatják kedvenc csapataikat. Az értékesítési adatokat a klubtulajdonosok múlt heti indianapolisi megbeszélése után publikálták, a megnövekedett eladásokat pedig szakértők azzal magyarázzák, hogy a várható lock-out miatt a csapatok a megszokott március közepi időpont helyett hamarabb kezdték el értékesíteni jövő évi bérleteiket.

Az eladások ilyen alakulása azért is lehet érdekes, mert a tulajdonosok egyik érve a tárgyalóasztalnál éppen az, hogy a bizonytalansággal telt időszakban napról-napra milliós (dollárban) nagyságrendű veszteséget könyvelhet el a liga. Kérdés, hogy a szurkolók ragaszkodása mennyire befolyásolja majd az NFL klubtulajdonosok következő ajánlatát a játékosok felé. Az előzetes becslések szerint már önmagában a márciusi megegyezés elmaradása 120 millió dolláros bevétel kiesést okozott az amerikai foci iparágnak, de amennyiben augusztusig nem lesz megállapodás, akkor ez az összeg 350 millióra, sőt a 2011-es szezon elmaradása esetén akár 1 milliárd dollárra is nőhet.

A veszteségeket a gazdasági elemzők nem csak a jegybevételek kiesésével és a szponzori bevételek, licence jogdíjak elmaradásával kalkuláltak, de a csecsebecse termékek értékesítésének visszaesésével is számoltak.