FIFA-elnökválasztás

A németek a 2022-es vb odaítélésének kivizsgálását kérik

  • MTI

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) azt szeretné elérni, vizsgálják ki, történt-e visszaélés a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésekor. Közben tucatnyi ember tiltakozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztújító kongresszusának otthont adó zürichi Hallenstadion előtt.

Theo Zwanziger, a DFB elnöke a német televíziónak úgy nyilatkozott közvetlenül a nemzetközi szövetség szerdai tisztújító kongresszusa előtt, hogy spekulációk és korrupciós vádak hangoztak el Katar sikerével kapcsolatban, és éppen ezek miatt teljes precizitással ki kell vizsgálni az ügyet.

A FIFA végrehajtó bizottságába jelölt Zwanziger hozzátette: nem várja, hogy elmarad a szerdai elnökválasztás.

Eközben demonstrálók "Játssz becsületesen FIFA", illetve "Piros lapot a FIFA-nak" feliratú transzparenseket lengettek a kongresszus helyszíne előtt, de voltak, akik az elnökválasztáson egyedüliként induló Joseph Blatter távozását követelték.

A FIFA az elmúlt hetekben korrupció gyanús esetektől volt hangos. Az elnöki posztért induló, de később visszalépő katari Mohamed Bin Hammam tagságát megvesztegetés gyanújával felfüggesztették, míg a szervezet főtitkára, Jerome Valcke egy magánlevelében arra utalt, hogy Katar törvénytelen módon szerezte meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

A kongresszus 9:30 órakor kezdődött, és a választás csak akkor marad el, ha a 208 küldött háromnegyede erre szavaz.